Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi mötte Lassi

Annons

Så sent som i fjol vann Lassi Karonen sitt första individuella SM-guld. I år ska det mycket till om någon ska kunna stoppa honom.

- Jag har fysiken för rodd, men är kanske inte så duktig tekniskt sett, än...

- Per "Pliggen" Andersson, som är min tränare och mentor, är däremot mycket duktig på teknik och jag känner att jag fortfarande utvecklas. Inom ett år eller två ska jag kunna vara en stationär finalroddare i världscupen, säger Lassi.

I årets hittills enda världscuprodd slutade Lassi fyra i B-finalen. Nästa tävling är i München till helgen. Förra året tog han sig till A-final för första gången i världscupen just i München. Väl där blev han femma.

- Det vore inte dumt att upprepa den succén i år igen.

Om det inte skulle bli A-final i München är det inte hela världen. Fokus ligger på VM i Japan i augusti och träningen är uppbyggd för en formtopp till VM och den sista världscuptävlingen i schweiziska Luzern.

- I VM siktar jag på A-final. Det är tufft, men det finns en chans i alla fall, säger Karonen.

Hur långt efter de absolut bästa i världen är du?

- Jag skulle tro att det rör sig om mellan fem och tio sekunder över 2 000 meter. Det är som vanligt dagsform och andra förhållanden som spelar in. Det kan hända mycket under ett lopp, som tar ungefär sju minuter.

I helgen har han varit i Norge och tränat med de norska landslagsroddarna. Olaf Tufte ror samma klass som Lassi Karonen och är en bra sparringpartner.

- Det finns svenska roddare som är nästan lika bra som mig, men jag tycker det ger mer mig att träna med dem som är bättre.

I tisdags kom han hem till Uppsala, för att i går åka vidare till världscuptävlingarna i München. Kanske hinner han också med någon kyrkbåtsrodd i Siljan.

- Det skulle vara riktigt roligt, och jag kommer om jag hinner. Vad jag däremot kan säga redan nu är att jag missar rodden i Leksand eftersom den krockar med Nordiska Mästerskapen. Det är lite tråkigt, jag brukar försöka hinna hem och vara med där, säger Lassi Karonen.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons