Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är fuskarna hack i häl"

Annons

Paneldebatten handlade om idrotten i allmänhet och skidsporten i synnerhet. Bland deltagarna i panelen fanns bland annat två personer från Riksidrottförbundets dopningskommission, Kristina Olinder som är ordförande i kommissionen och utbildad jurist, samt Bengt O Eriksson, professor och medicinskt sakkunnig i dopningskommissionen.

Övriga i panelen, som leddes av journalisten Jan Nordin, var Mats Garle, laboratoriechef för Dopningslaboratoriet vid Huddinge universitetssjukhus, Anders Bergström, före detta landslagsåkare i skidor, Gunilla Steiner Back, som bland annat är kontaktperson mot RF i antidopningsfrågor, samt Hans Persson, biträdande förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet och tidigare vinnare av Vasaloppet.

Debatten hade rubriken "Ligger fuskarna före i spåret?"

- Dessvärre är de före just nu, men vi börjar ta rygg på dem, svarade Kristina Olinder på den inledande frågan.

- Ja, vi är fuskarna hack i häl, höll Bengt O Eriksson med.

Före detta vasaloppssegraren Hans Persson gick ett steg längre och menade att man är jämsides med fuskarna.

Men alla var rörande överens om att det finns mycket att göra när det gäller dopningsfrågorna och att arbetet med att testa idrottare inte får försummas.

- När jag började med det här arbetet för 30 år sedan trodde jag att det var jobb tre-fyra år framåt, men det visade sig inte stämma riktigt, kunde Mats Garle passa på att skoja mitt i det allvarliga ämnet.

Det blev mycket prat om blodvärden och Eriksson menade att hade man ett högt HB-värde så tydde det mesta på att den aktive var dopad. Han menade också att dagens gränsvärden är alldeles för högt satta.

Vidare fick Anders Bergström berätta om hur diskussionerna gick när han var som mest aktiv i mitten av 90-talet.

- Vi fick ju enligt säkra källor höra att medaljörerna ofta hade värden över 200 (gränsen ligger på 175). Men vi hade ju aldrig något riktigt att ta på, så då passade man sig för att säga sådana saker, för annars var det risk att man blev stämplad som en dålig förlorare, berättade Bergström.

Sista frågan var om vi i framtiden kommer att få rena vinnare. Hela panelen var överens om att det tyvärr nog är en utopi.

- Jag tror aldrig att vi blir kvitt dopningsbruket och vi kommer aldrig att bli arbetslösa, när det gäller jobbet att få fatt fuskarna, menade Kristina Olinder.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons