Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner som hittat varandra igen

Annons

Båda har känt varandra sedan de var små, spelar man hockeyn i en liten ort är det liksom ofrånkomligt.

- Jag tror vi spelade några juniormatcher ihop i Arboga, säger Johan Rosén.

Men åldersskillnaden - Johan är tre år äldre - gjorde att de aldrig umgicks i samma kompisgäng.

- Under åren har vi väl sprungit på varandra i Arboga, och då har det väl blivit lite hockeysnack. Lite koll har vi haft på varandra, säger Johan och får medhåll av Christer.

Egentligen var det inte meningen att någon av dem skulle ha spelat i Leksand.

Johan hade ett kontrakt med München och även Christer satsade på ett proffsliv i Tyskland. Men i stället blev det alltså Leksand som vann "dragkampen".

- Jag hade bestämt mig för att köra ett år till i Tyskland, men så dök det upp att München som klubb skulle flyttas till Hamburg. Jag och Marika, min fru, kände i det läget att det kändes bättre att flytta hem till Sverige, än att starta upp på nytt i en ny stad i Tyskland.

- Att min dotter Linn skulle börja i skolan var också ett tungt skäl.

Nu känns beslutet som helt rätt. Jag trivs med klubben, familjen trivs i Leksand, säger Johan som skrivit ett ettårskontrakt med Leksand.

Christer Olsson i sin tur valde att skriva ett treårskontrakt med Leksand, och som det ser ut är det i dalaklubben han kommer att avsluta sin hockeykarriär.

- Om inget oförutsett händer, så blir det så. Jag diskuterade med tyska klubbar, men när "Masken" (Carlsson) ringde tvekade jag inte. Att komma till Leksand har blivit en nytändning för mig, säger Christer.

Christer hann göra en säsong med Arboga i division II, innan han föll för Leif Boork och Mora IK:s locktoner inför säsongen 1989/90.

Johan i sin tur gjorde tre A-lagssäsonger i tvåan med Arboga, innan flytten gick till Mariestad och spel i ettan. Även Johan kom till Mora inför säsongen 1989/90.

13 säsonger senare, med många klubbar och tränare bakom sig, menar de båda att flytten till Mora IK, och att få Leif Boork som tränare, betytt mest för deras utveckling som hockeyspelare.

- "Boorken" var bra, på många sätt. Han var proffsig och såg till att bygga upp en bra organisation i Mora som var utvecklande på sitt sätt. För egen del var det väl så att han fick en att få upp ögonen på hur man skulle träna, vad som egentligen krävdes för att bli bra, och att hela tiden ha en proffsig inställning till det man gjorde, säger Johan.

- Jag håller med i vad Johan säger. Det var ju "Leffe" som upptäckte mig under en match med Arboga. När man kom till Mora, under "Leffes" ledning, blev ishockeyn mera allvar, säger Christer.

Nu är den allvarligare än någonsin. Båda ska vara med och bidraga till att nykomlingen Leksand håller sig kvar i elitserien.

- Ibland verkar det som många glömmer bort att vi är nykomlingar. Men det måste man ha med sig, och i elitserien finns inga lätta matcher som fallet är i allsvenskan, säger Johan.

Både Johan och Christer kommer att ha framträdande roller i årets lag, och båda tillhör lagets verkliga ledargestalter. Något som inte minst bevisas av att Christer blivit utsedd till lagkapten, och att Johan är en av de assistrande.

- Att vara lagkapten är alltid en lära, och jag ska förvalta det på bästa sätt. Men det finns fler ledargestalter i laget, så vi får hjälpas åt, säger Christer.

Hur går det för Leksand?

- Slutspel är målet, svarar de båda.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons