Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vinner årets rally?

Annons

Egentligen borde man med stor säkerhet kunna säga att årets segrare ska kunna plockas ut bland de 19 förare som anmälts in som fabriksförare, representerande sju olika bilmärken.

Men så sent som i fjol vanns rallyt av en förare som inte officiellt körde för ett fabriksteam - Harri Rovanperä. Men reglerna sa i fjol att endast två förare fick registreras in som fabriksförare per tävling.

I år har den regeln ändrats, och man får nu förregistrera tre förare som kan ingå i märkes-VM. Det innebär att risken att en förare utanför fabriksteamen ska vinna minimerats.

Vem vinner då Svenska Rallyt i år?

Storfavoriterna borde vara fjolårssegraren Harri Rovanperä, segraren för två år sedan, Marcus Grönholm och svenske Thomas Rådström, som var ytterst nära segern ifjol, då han slutade tvåa.

Sen får man aldrig räkna bort Tommi Mäkinen, som redan vunnit en deltävling av WRC - Monte Carlorallyt. (Protesten mot Loeb alltså godkänd).

Med hjärtat vill vi naturligtvis även tippa en segerchans för Kenneth Eriksson. Men det ymniga snöandet på slutet - med höga snövallar som följd - missgynnar lite de stora Skodabilarna.

Kenneth får nog tyvärr inrikta sig på att visa att han i vart fall är bättre än teamkompisen Toni Gardemeister i vinterföre.

Naturligtvis närmar sig även den dagen när en icke nordbo kommer att vinna Svenska Rallyt. Tänkbara kandidater är Carlos Sainz, Richard Burns och Colin McRae. Alla har tidigare varit nära - men aldrig lyckats fullt ut.

Här är i vart fall fakta om samtliga anmälda fabriksförare. Håll till godo.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons