Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattensjukt vinterrally

Annons

I torsdags snöade det. I fredags regnade det i Karlstad med omnejd, men snöade över hela tävlingsområdet i norra Värmland och södra Dalarna. På lördag var det åtskilliga varmgrader i Hagfors - och regn. Jag stod själv och inväntade tävlingsbilar vid en snötäckt åker på eftermiddagen. Klockan 14.00 var den helt täckt med snö. När jag gick därifrån 45 minuter senare var halva åkern jord och andra halvan tunn, tunn, smutsig snö.

Så fort kom våren.

Och på söndagen var vattenpölarna decimeterdjupa. Söder om Hagfors hade åtskilliga gårdar gröna gräsmattor, som såg oklippta ut. Stora områden runt Karlstad var helt snöfria. Och lät man sig luras såg man även vatten i sjöarna. Även om man visste att isen fanns en decimeter ner.

Nej, jag tror fortfarande inte att Värmland är bästa platsen för Svenska Rallyt. Och att - som i år - köra sex sträckor två gånger. Det är heller inte bra. Flera av sträckorna var på slutet av söndagen mera grusvägar än vintervägar. Även bland de som inte ställdes in.

En flytt norröver av rallyt blir allt mera aktuell. Bilsportsförbundets beslut om att om två år flytta tävlingscentrum till Östersund känns allt troligare - även om jag själv misstänker att det vore tillräckligt mycket kallare i Dalarna för att klara av rallyt under tävlingsmässigt riktiga förhållanden här. Men det örat vill ju inte bilsportsförbundet lyssna på. Skall det flyttas - skall det flyttas långt, verkar parollen vara.

Hoppas bara att publiken klarar av att hänga med, när resorna från Mellansverige till tävlingsplats blir mer än dubbelt så lång.

LARS ERIK MÅG

Mer läsning

Annons