Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasarittens topptrio var riktig högoddsare

Annons

- Det här är den största framgång vi någonsin haft, menade Sophia efter målgången.

Och pappa Michael Fischer höll med. Han hade på stoet "Tindra" i bakhasorna på dottern just lagt beslag på andraplatsen i tävlingen.

- Det här var första försöket att rida ett så här långt distanslopp, bekände Michael. Vi har ridit max fem mil på tävling tidigare. Men båda hästarna verkade trivas bra.

Att Avalon Excalibur varit dödssjuk som föl och nätt och jämt överlevt är svårt att tro, när man ser honom i dag. Att han varit svårt sjuk satte visserligen vissa spår - ryggen påverkades så han fick en ordentlig svank. Men konditionen och styrkan är det inget fel på.

- Det är en häst som kan nästan allt, berömmer Sophia. Jag till och med hoppar med honom - och det fungerar utmärkt.

En gång tidigare har hon ridit Vasaritten.

- Men då red jag den kortare varianten claear round. Men nu tyckte vi det var dags att försöka oss på den längre varianten. Men visst var jag ängslig för att vi skulle rida för fort.

De båda Bälingehästarna drog ifrån från start.

- Avalon vill "gå", och då fick han det, menar Sophia.

Och trots det höga tempot, snitthastigheten 18,8 km/tim, var båda hästarna bland de piggaste i mål.

Trea höll Folkärnas Kim Klotz/Chicago på att bli. Men tydligen hade "slutspurten" tagit lite för hårt på hästen. I mål konstateades hälta - och därmed diskning.

I stället blev nu fjortonåriga Annelie Eriksson från Västanberg i Bjursås trea. Hon avancerade starkt på tredje rundan, men hade ändå sin Jade så fräsch att det fungerade i veterinärsbesiktningen. Den besikning som i andra pausen plockat av hennes mamma Kristina Gregori-Eriksson på Pargin, på grund av hälta.

- Klart det är kul att bli bra placerad i Vasarittet, menar Annelie. Men mitt stora mål är Young Riders-SM i Skara i september.

Där vill hon gärna göra det hon gjorde för två år sedan - vinna.

Näst bästa dalaryttarinna blev Folkärnas Cecilia Andersson/Diamant, som slutade sexa i tävlingen.

Och vid sidan om fick hemmahoppet Hanna Norin nöja sig med att titta på tävlingarna, sedan hennes Markony blivit veterinärsbeordrad att inte starta på grund av hovont. Nu fick landslagsryttarinnan i stället nöja sig med att ta emot ett stipendium på 3 000 kronor i samband med prisutdelningen. Det andra stora stipendiet på kort tid - den här gången Dalarnas Ridsportförbunds distriktsstipendium, sponsrat av Agria.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons