Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaritten med SM-klass

Annons

På lördag blir Rättvikstravet centrum för Lag-SM i distansritt. Dalarnas Distansryttarförening, tillsammans med Bjursås Ridklubb, står som arrangörer och mästerskapet avgörs i samband med Vasaritten.

Från början var det tveksamt om det skulle bli någon vasaritt i år. Men genom att ursprungliga arrangörerna av Lag-SM fick problem att arrangera Sörmlandsritten, gick budet till Vasaritten - och då bestämde sig Bjursås och distansryttarföreningen att tacka ja.

Nu är det inga enorma mängder lag som anmäler sig till Lag-SM i distansritt. Noga räknat finns elva lag på deltagarlistan - varav tre från Dalarna.

Folkärna RK ställer upp med två lag - ett "Young Riders"-lag och ett "Påläggskalvslag".

Det tredje Dalalaget är arrangörsföreningen Dalarnas Distansryttarförening. Och de kommer till start med ett klart meriterat lag. Det innehåller faktiskt två före detta segrare i SM för Young Riders: Rättvikstjejen Hanna Norin och Bjursåstjejen Annelie Eriksson. Med som tredje lagmedlem kommer Annelies mamma, Kristina Gregori-Eriksson, vara.

- Lagen har rätt att ställa upp med fyra ryttare, varav tre räknas, säger tävlingsledaren Matts Gregori - tillika Kristinas bror. Men tyvärr har de inte lyckats få tag på någon fjärde ryttare. Så de "lever farligt" i tävlingen. Blir någon av ekipagen avplockade av veterinären, är laget borta.

Vilka som ingår i vilket lag av Folkärnas RK:s två lag är ännu oklart. De har anmält åtta ryttare, men behöver inte bestämma vilka som rider var förrän under fredag kväll.

Storfavoriten till segern är annars fjolårsmästarna Rönninge kör- och ridklubb, som kommer till start med inte mindre än tre lag i år.

Rättvikstravet kommer att bli centrum för tävlingen, och där har man också bästa publikplatserna, om man vill titta på tävlingarna. Ryttarna rider tre varv, 36,6, 24,7 respektive 18,7 kilometer långa.

Utanför SM finns också en individuell klass på åtta mil, samt en Klass 2 över 44 kilometer.

I Lag-SM och den individuella Vasaritten sker masstart klockan åtta på morgonen.

Totalt beräknas 60-talet hästar vara med i den starten.

Segrande ekipage väntas i mål någon gång mellan 13.30 och 14.30, beroende på vädret.

Deltagande Dalaekipage i lag-SM:

Dalarnas Distansryttarförening: Hanna Norin/Marconi, Kristina Gregori-Eriksson/Pargin, Annelie Eriksson/Jade.

Folkärna RK: Kim Klots/Chicago, Madeleine Mathsson/Zarah, Madeleine Lindström/ Wielki Walentine, Lina Berglund/Podir, Maria Hagman-Eriksson/Chopin, Linnea Svedlund/Darwin Adel, Marie Eriksson/ Nestroda Lara samt Cecilia Andersson/Diamant.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons