Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppssegraren berättar om hur han lyckades: "För mig gällde bara att bita ihop"

Annons

Daniel Tynell är en minst sagt speciell skidåkare. Han kan ha en hur dålig säsong bakom sig, men när det drar ihop sig till Vasaloppet är han på topp.

Så var det när han vann 2002, och så har det varit den här säsongen.

- Säsongen började med mycket strul. Man kan säga att skidsäsongen för mig började först efter nyår. Marcialonga var min första riktiga tävling där jag blev tia. Sedan körde jag König Ludwig Lauf och blev tvåa. Men min bästa tävling, före den här förstås, var ändå La Transjurassinne i Frankrike. Tävlingen gick i den fria stilen och jag blev sexa, säger Daniel.

Gårdagens vasalopp blev en tuff uppgift för åkarna. Kyla, snö och blåsigt var de yttre förutsättningarna.

- Jag förstod att det skulle bli en lång dag. Tanken var att ligga en bit bak i fältet och inte vara uppe och dra, säger Daniel.

Och det var många som tänkte samma tanke. De första sex, sju milen verkade vara regisserad av Lasse Åberg, för det var rena Sällskapsresan.

Men sedan hände desto mer. Farten trissades upp, och det var Daniel Tynell och Jerry Ahrlin som var de mest aktiva.

I Hökberg försökte Daniel att spräcka fältet. Ett försök som misslyckades.

- Sedan gick Jerry upp och körde som en furie, och då sprack det upp. För mig gällde bara att bita ihop och hänga på Jerry.

Före Hemus, några kilometer före måldevisen i Mora stod det klart att fyra man skulle göra upp om segern. De fyras gäng bestod av Daniel Tynell, Jerry Ahrlin, norrmannen Anders Aukland och tjecken Stanislav Rezac.

Rezac och Aukland vek ner sig. I början av upploppet kopplade Jerry Ahrlin ett litet grepp. Men urstarke Daniel Tynell var sugen på en andra Vasaloppsseger.

- Jag kramade ur alla mina krafter, och jag såg i ögonvrån att Jerry inte hängde med, säger Daniel med ett stort leende.

Och Daniel kunde sätta pricken över i:et på säsong som har varit händelserik för honom.

- Det har varit många förändringar för mig inför den här säsongen. I oktober blev jag pappa, jag bytte klubb från Falun-Borlänge till Grycksbo där jag är född och uppvuxen, säger Daniel.

Hur har servicen längs spåret fungerat?

- Det kändes som om hela Grycksbo var ute efter spåret. Jag har haft en otroligt bra serviceapparat runt mig, där många tillhör min familj. Utan dem hade jag inte suttit här vinnare, säger Daniel.

Hur tänker fira den här segern?

- Jag får väl åka hem och rigga upp trumsetet och dra ett komp, avslutar dubble Vasaloppsvinnaren och musikern Daniel Tynell.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons