Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet + O-ringen = Sant

Annons

Svenska Rallyt, Sandvikens AIK, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen är några av Vasaloppets många samarbetspartners. Nu kan vi också lägga till O-ringen i orientering.

För åtminstone de närmaste tre åren kommer världens största orienteringstävling och världens största skidtävling att samarbeta.

Nästa år avgörs O-ringen i Hälsingland, med Moheda som centralort.

2007 står Sälenfjällen som värd för mastodont tävlingen.

I motsats till Vasaloppet har O-ringen minskat i antalet tävlande. I mitten av 1980-talet låg siffran på omkring 25 000 deltagare. De senaste åren har den siffran sjunkit till mellan 15 000 och 13 000 deltagare.

Målet med samarbetet är förstås att fler hittar tillbaka till O-ringen. Men även att Vasaloppsveckan ska hitta nya deltagare.

Exakt hur samarbetet mellan dessa två gigantiska arrangemang kommer att se ut kom inte fram under presskonferensen i Söderhamn i går.

- Vi måste bli fler, måste hitta målgruppen motionärer, säger Sören Calleberg, generalsekreterare för O-ringen i Hälsingland.

Men en nyhet presenterades. Det kommer att bli en speciell vasaloppsklass i nästa års O-ringen. Allt för att locka fler motionärer till tävlingen.

- Det kommer att bli en vasaloppsklass alla fem dagarna. Distanserna är 9, 4.5 och 3 kilometer. Alltså en tiondel av Vasaloppets distanser. Sista dagen kommer det att vara gemensam start. De övriga dagarna kör vi Öppet Spår-start med valfri starttid mellan 9.00 och 14.00, säger Thomas Ericson, marknadschef för O-ringen i Hälsingland.

Vasaloppsveckans arrangörer hoppas på ett rekorddeltagande nästa år.

- Vi skall upp till 50 000 åkare under veckan. I dag är anmälningsläget runt 25 000 åkare, menar Rolf Hammar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons