Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet lockar OS-sprintmästaren

Annons

- Jag tyckte att Skejtvasan, tre mil i den fria stilen, skulle passa perfekt före den jippostafett jag skall köra i Bengtsfors i morgon (läs i dag). Sedan kom jag på att det var 45 kilometer, inte 30, säger Thobias och skrattar.

En grupp på tolv åkare tog täten direkt efter starten i Oxberg. Gruppen decimerades till elva efter att Falun/Borlänges Fredrik Östberg tvingats ge upp.

- Alla sa att jag fick gå upp och dra, så jag tog några förningar. Men jag hade krampkänningar, det fanns inte mycket att åka med. Å andra sidan har jag inte tränat sedan jag kom hem från OS, säger Thobias.

Skejtvasan i all ära, men det är Vasaloppet som lockar för OS-vinnaren i sprint. Inte de närmaste åren dock. Men någongång i framtiden.

- Min dröm är att vinna Vasaloppet. Skall man ha en chans måste man lägga upp hela säsongen mot Vasaloppet. Men jag kommer att göra ett rejält försök någon gång, avslutar Thobias som kommer tillbaka till Dalarna i nästa vecka för att köra världs-cupsprinten i Borlänge.

När storfavoriten Fredriksson inte höll gick segern i stället till Marcus Hellner, som tävlar för Gellivare Skidallians.

- Det här var ett kul lopp, säger Marcus som inte åkt Skejtvasan tidigare.

Marcus Hellner tog en brons- medalj vid U 23-VM tidigare i vinter. Och segern i Skejtvasan rankar han högt.

- Det är stort att vinna Skejt-vasan. Och det var kul att Tho- bias var med. Det är ju en åkare som man har respekt för, säger Marcus.

Tvåan i loppet, Tobias Långberg från Hudiksvall, har hållit sig långt framme i Skejtvasan vid alla fem gånger som tävlingen genomförts.

Men någon seger har han inte på sin meritlista - än.

Gustav Berglund, som tävlar för Åsarna, har klassisk skidåkning som sin paradgren. I Skejtvasan har det ändå fungerat bra. I går blev det en tredje plats.

- Det verkar som att Skejtvasan passar mig bra, menar Gustav, vars mamma har deltagit i OS som simmare.

- Hon var i OS 1968 i Mexiko och simmade 100 meter fritt, avslutar Gustav.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons