Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårvärme ska ge Sverige VM-guld

Annons

- Det känns lite skönare nu, säger svenske backresen Marcus Bergwall när han tvingas kisa mot vårsolen utanför spelarhotellet.

När Marcus och hans landslagskamrater senast spelade ett VM vid den ryska ishavskusten var kylan rent hälsomässigt farlig. Vind och fyrtiogradig kyla tvingade VM-arrangörerna 1999 att exempelvis låta matchen mellan Sverige och Ryssland avgöras i fyra 15-minutersperioder, i stället för ordinarie 2x45.

Resultatet blev till sist ett ryskt VM-guld.

Sverige gick inte ens till final, utan fick nöja sig med bronsmatchsseger mot Norge.

Nu ska resultatet bli bättre - och inte bara tack vare bättre väder.

Även om Ryssland är storfavoriter på förhand vågar Marcus vara optimist. Det senaste mötet mellan lagen blev förhoppningsvis en trendbrytare. Efter fem raka förluster sedan 2001 besegrade Sverige äntligen Misja Svesjnikov, Sergej Obuchov och de andra ryssarna med 4-3 i Vänersborg i januari.

- Det var klart det var viktigt att vinna. Vi fick en syn på hur vi ska spela och de fick väl sig en funderare, säger Boltic-Göta-backen, som i Archangelsk gör sitt fjärde VM.

Tillsammans med lillebror Andreas - också med i VM-truppen - så hade Marcus faktiskt kunnat haft Trud-stadion som hemmaarena inför VM. Bröderna hade ett erbjudande från ryska mästarlaget Vodnik i höstas, men valde till sist att tacka nej.

- Jag kände det att jag inte ville åka själv och när Andreas sedan skrev på ett nytt kontrakt med Västerås SK så blev det inget, säger Marcus.

- Men det skulle varit kul att ha prövat på någon gång.

I tisdagens VM-premiär spelar Sverige mot Finland, som på måndagen fick slita hårt i sin inledningsmatch mot Kazakstan.

Efter stelt spel och endast 1-0 i halvtid vann Finland till sist med 4-2.

- Det brukar bli jämnt också när vi möter Finland. Men kommer vi bara upp i vår normala nivå så ska vi slå dem, gissar 23-årige Stefan Söderholm från Sandviken.

''Lill-Dino'' är en av fem svenska VM-debutanter. Ovan med Archangelsk är han ändå inte.

- Jag har ju varit här med Sandviken i Europacupen två gånger och med landslaget i ''lilla VM'' i fjol. Men det kommer ju säkert att gå lite fortare nu. Jag får försöka köra på som vanligt bara, säger Stefan, vars pappa Anders vann VM-guld i bandy både 1981 och 1983.

Så fina meriter får Stefan vänta på ett tag till, även om det skulle bli VM-seger i Archangelsk.

Däremot är siktet inställt på att komma upp i fler VM-mål än vad pappa gjorde - ett enda. Även om Stefan hittills inte gjort några mål alls på sina åtta tidigare landskamper.

- Men jag får väl hoppas att de kommer nu i stället, säger ''Lill-Dino''.

WIKTOR NUMMELIN/TT

Mer läsning

Annons