Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsting blev fotbollsgud och tv-stjärna

Annons

Möt Per Nordlander, alias Leif ”Leffe” Dahlbäck. En 30-årig falubo med glimten i ögat och vars, tidigare så väl dolda, teatertalanger gjort honom till rikskändis på rekordtid.
– Det här med reklamfilmer började för några år sedan då jag anmälde mig som statist till premiepensionsmyndighetens reklamsatsning om våra pensionsval, berättar Per.
Nu blev det inga tagningar den gången. Men ”Leffe”, förlåt, Per måste ha gjort bra intryck på reklambyrån som höll i trådarna.
– Byrån ringde och frågade om jag ville ställa upp på en inspelning tillsammans med Kenny Bräck, avslöjar Per.
Som inte var sen att nappa på erbjudandet. Resultatet blev lyckat. För håll med om att Per är rätt cool när han sladdar runt i grusgropen med cartracingstjärnan Bräck vid sin sida.
– Jag fick ett manus att följa, men det lade jag åt sidan och improviserade istället.
Tydligen så bra, igen, att Svenska Spel ville ha Per i rollen som tränaren ”Leffe”.
På den vägen är det.
En bättre väg än, det tidigare så grymma och felaktiga vägvalet av Per, då bedrägerier och drogmissbruk dominerade vardagen. Ett vägval som hade kunnat knäckt faluynglingen för all framtid.
Men Per kom till rätta. I dag jobbar han stenhårt som ideellt engagerad i föreningen KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. En brottsbekämpande förening som bildades för fem år sedan och som i dag har över femtusen medlemmar. Hedersmedlemmar i föreningen är bland annat kungaparet.
– Jag har genomlevt tuffa roller i det verkliga livet. Många fejkade, så kallade ”wanna be”, som jag paradoxalt nog har nytta av i dag, utvecklar Per.
I dag är han vice ordförande i KRIS och en av sysslorna är brottsförebyggande föreläsningar i våra skolor.
Det är nog ingen vågad gissning att han även då har nytta av sina skådespelartalanger. En naturbegåvning som så här långt även har resulterat i ett inslag i en novellfilm.
– Flamingo är en kortfilm som handlar om en ung tjej. Jag har en talroll i den. Miljön är en glasskö intill Långsjön i Borlänge och jag uppmanar huvudrollsinnehavaren, som inte kan bestämma sig, att ”ta hallon, det är en klassiker”, berättar Per och skrattar gott och fortsätter:
– Visst hoppas jag på en filmkarriär. Jag skulle ljuga om jag sa något annat.
Räkna med att Per tar chansen. Om den dyker upp.
Till dess, rullar Per vidare som frontfigur för spelbolaget Svenska Spel. I rollen som ”Leffe” Dahlbäck ska han stimulera svenska folket till nya insatser på Stryktipset.
Hur är det då med hans egna privata spelintresse.
– Jag har spelkort, men är ingen vanespelare.
– Än har jag inte satt tretton rätt. Hoppsan, törs jag berätta det. Skrattet ekar i KRIS-lokalen.
– Men en bra grej när du tippar är att vara påläst om lagen, slutar ”filmkändisen” Per.
PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons