Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt svenskt välkomnande

Annons

Klockan var lite över halv fyra lokal tid på tisdagseftermiddagen när landslaget släntrade in i ankomsthallen. Några minuter tidigare hade JAS 285 från Hanedaflygplatsen i Tokyo landat lyckligt i Miyazaki. Den drygt 20 timmar långa resan från Stockholm via Köpenhamn och Tokyo var över.

Men svenska VM-stjärnor med möra bakdelar och stela ryggar hade ingen aning om vad som väntade innan de kunde sätta sig i bussen för slutspurten till lyxhotellet Aoshima Palm Beach.

Först kom överledaren Bengt Madsen i nya VM-kostymen, följd av förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg och resten av ledarstaben.
Sedan spelarna i resvänligare träningsoveraller.

De fördes upp på ett podium och fick känna på den japanska gästvänligheten. De lokala värdarna i Miyazaki, en stad på 300 000 invånare på ön Kyushu i södra Japan, hade verkligen ansträngt sig för att ge svenskarna ett riktigt varmt välkomnande. Store starke lagkaptenen Patrik Andersson fick en färgrik blombukett, men det var rodnaden som sprack ut i kinderna där en puss nyss landat som gav landslagskompisarna ett gott skratt.

– Det här var fantastiskt. Det känns att det först nu är allvar på riktigt, när vi kommit hit, sade Niclas Alexandersson.

Något hålögd som de flesta. Och lätt rufsig i den nyblonderade frillan. Men också glad över att vara framme efter 20-timmarstrippen – och varm i sinnet efter den överdådiga japanska välkomsten.

Tommy Söderberg var på strålande humör.
– Det är en fantastisk värdnation. Det har varit gräddfil hela vägen. Tror aldrig jag varit med om något liknande hemma.

Känns det lite mäktigt?

– Det kan man säga.

– Men man märkte på Arlanda, på Kastrup...att det här är något som verkligen berör många människor.
Hur var resan?

– Inga problem, de här spelarna är suveräna. Man pratar mycket om hur långt det är, om tidsomställningen. Men det handlar om attityd. 65 procent är vatten, 35 procent attityd...

Men för att så snabbt som möjligt hitta dygnsrytmen hölls spelarna uppe tills sena kvällen.

På Aoshima Palm Beach Hotel finns utmärkta rekreationsmöjligheter för en restrött landslagsspelare. Tommy Söderberg trodde att många skulle välja att bada i de varma källorna.

– Någon form av lätt aktivitet blir det. Och så kanske någon frågesport innan det är läggdags.
På onsdag börjar nedräkningen på allvar med det första träningspasset på japansk mark. Skadeläget från förra veckan har förbättrats avsevärt. Anders Svensson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg saknades mot Paraguay men Söderberg räknar med att trion kan gå för fullt på träningen.

Magnus Kihlstedt och Tomas Antonelius, båda med muskelbristningar, får ta det lugnare.
– Som det ser ut nu ska alla utom dom två vara i full gång. Fredrik har fått vila själen, naturligt med den belastning han haft.

HENRIK SKIÖLD/TT

Mer läsning

Annons