Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmästare instruktörer på skidläger

Annons

Det 60-talet ungdomar som mötte upp representerade de tre skidgrenarna längdåkning, skid-o och skidskytte.

I Idre väntade en ledarstab från förbundsnivå med hjälptränare plockade från de olika grenarna. Men där fanns också världsmästare och skidstjärnor som huvudinstruktörer.

- Jag hade tänkt att det skulle bli några dagars lättare träning för egen del. Men det här blev fyra stentuffa dagar, summerade Staffan Larsson som tillsammans med Torgny Mogren var huvudinstruktör på längdsidan.

- Den första dagen körde jag fem entimmars pass i skidgång. Bland annat intervaller upp för en av skidbackarna. Det passet kändes verkligen i kroppen.

- Vi stod på skjutvallen från tidig morgon till fram på kvällen, konstaterade Henrik och Magdalena Forsberg.

- Sedan fick jag bestiga Städjan två gånger i rad lätt löpande. "Molle" hade visst ont någonstans och satt och delade ut saft på en kontroll istället, skrattade Staffan.

- Det var verkligen jobbigt men samtidigt både roligt och givande, summerade Staffan.

- Jag som blev hedersmedlem i golfklubben i vintras hade räknat med att hinna spela lite golf, men det blev ingen tid över för det, skrattade "Hinken" Forsberg. Han stannade dock kvar några timmar efter lägret och hann då gå åtminstone nio hål på golfbanan.

Om instruktörerna fick slita, så gällde det detsamma för de deltagande ungdomarna.

När lägret summerades fanns bara positiva intryck. Det enda minuset var att det var för mycket av det goda. Det var ju knappt så man hann ta instruktörernas autografer.

- Ett jättekul läger med väldigt bra instruktörer, sammanfattar Malin Arnesson från Idre lägret.

Trots att Malin hade lägret på hemmaplan, såg hon till att tillsammans med tre skidkompisar från Särna bo med de övriga deltagarna på Idre fjäll.

- Syftet med lägret är ju att låta ungdomarna på ett leksamt, men ändå bra sätt få pröva olika grenar, förklarar Elisabet Lamberg.

Tillsammans med Lotta Yttergren svarade Elisabet för en utbildning av den grupp unga ledare som fanns med och följde ungdomsgrupperna under lägerdagarna.

- Suveränt roligt, var det gemensamma omdömet och roligast tyckte de flesta att det var att få pröva på skyttet. Det mycket tack vare att Magda och "Hinken" Forsberg tog sig tid med alla ungdomarna. Men också med Roger Westling från Lima som också fanns med och spred skidskyttekunnande till de unga.

Att sedan Roger nu garderat sig med skid-o världsmästarinnan Arja Hannus borgade för att han inte behövde ansvara för att alla skulle hitta hem när det handlade om kombinationen orientering-skidskytte.

När snön har fallit är det dags för ett nytt liknande läger, men då på skidåkarnas naturliga underlag, snö.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons