Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världscupen i sikte

Annons

I helgen avgörs Långa Lugnet för 14:e gången.

Då passar arrangörsklubben Falu CK på att utveckla arrangemanget.

I stället för en tävlingsdag blir det i år en två dagar lång cykelfest på Lugnet med omnejd.

Ungdomstävlingen Lilla Lugnet cyklas på lördagen, efter det nya, kortare motionsloppet Lugna Turen, och Långa Lugnet, femte deltävlingen i långloppscupen, på söndagen.

- Det blir ett bra genrep, säger Stefan Carlsson.

För nästa år hoppas Falu CK att Långa Lugnet ska vara ännu större.

Klubben skickade i somras in en ansökan om att få arrangera en av sex deltävlingar i internationella långloppscupen nästa säsong.

Detta sedan internationella cykelförbundet bett Svenska Cykelförbundet hitta en arrangör i Sverige.

- Vi ville ha den till Falun. Staden är ett av några få centrum för cykelsport i Sverige och finns redan på kartan internationellt.

- Här finns kompetensen att arrangera stora tävlingar i skidspelsorganisationen, stor kunskap om att arrangera cykeltävlingar i Falu CK och bra terräng, säger svenska långloppscupens samordnare Lasse Strand.

- Det handlar om upp till 4 000 deltagare, så det är en jäkla apparat. Men det vore otroligt stort för Falun, skulle stärka profilen ytterligare. Vi har full backning från Välkommen till Falun men skulle tvingas söka ytterligare samarbetspartners för att klara av arrangemanget. Skidspelsorganisationen skulle vara idealisk, säger Carlsson och tävlingsledaren för Långa Lugnet, Patrik Hedlund.

Något som talar för Falun är att övriga tävlingar går i Alperna samt i Kanada, där det också är stora höjdskillnader, och att det behövs variation.

Både för och emot Falun talar att norska Birkebeiner Rittet, som nästa år har VM-status, ligger helgen efter Långa Lugnet i nästa års tävlingskalender.

- De flesta proffsklubbar håller till i Mellaneuropa, så för deras del skulle det vara positivt att ligga kvar i Norden.

- Sedan är ju frågan hur bra det är med två stora långlopp helgerna efter varandra, säger Stefan Carlsson.

Falu CK väntar svar på sin ansökan under augusti månad.

Får tävlingen inte världscupstatus är Långa Lugnet nästa år beviljad den långlopps-SM-status som Finnmarksturen har i år.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons