Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens snabbaste mor

Annons

Överst på pallen fick nämligen Malungstjejen Magdalena Jonsson kliva.

- Segern i världscuppremiären är min största framgång någonsin. Då slog jag bland annat en kanadensiska som jag aldrig tidigare vunnit över, säger Magda och berättar att ovan nämnda transatlantiska tjej två gånger stått i vägen för världsstjärnan från Malung från att vinna X-games (de extrema sporternas svar på OS).

Förra helgen avgjordes den andra världscuptävlingen, i Schweiziska Laax, och även denna gång fick den tuffa skiddamen ställa sig överst på podiet.

Hon har ännu inte förlorat en skicrosstävling denna säsong och framstår som en av storfavoriterna inför X-games i USA, som startar i morgon.

Fast som en stjärna ser Magda inte sig själv.

- Nej, det är min make Erik som är den stora stjärnan i vår familj. Jag började med skicross för att kunna träffa honom oftare, säger hon.

Magdalena är född i Upplands Väsby. Hennes dialekt avslöjar också att hon har anknytning till huvudstaden.

- Jag är visserligen född i Väsby, men för mig är det Malung som gäller. Redan i lågstadiet flyttade jag hit och det är inte så konstigt för både min mamma och mormor kommer härifrån.

Hon såg en alpin karriär framför sig och studerade även tre år på skidgymnasiet i Malung. Numera bor Magda i Nora, men vintertid räknar hon och maken Erik Tandådalen som hemort.

Magda skördade en del framgångar som junior, men även i seniormästerskap har hon tagit medalj med silver i störtlopp som främsta merit.

Men vid 20 års ålder lade Magda 1989 av med tävlandet.

- Jag började plugga och det blev "allmänhetens åkning" i några år, berättar hon.

Men suget efter tävlandet tog över handen och Magda satsade på en comeback.

- Det började rycka i skidtarmen igen och 1992 hängde jag med över till USA för att köra i proffstouren.

Det blev några år på touren och Magda vann också ett par tävlingar.

- Jag var proffs fram till -96, då jag blev med barn. Då bestämde jag mig för att lägga av för att i stället bli en bra mamma. Men jag tävlade faktiskt för fullt en tid när Jacob låg i magen, berättar hon med ett skratt.

Det blev ett nytt uppehåll på några år.

- Vintern -99, innan Ellen föddes, provade jag på skicross för första gången. Då tänkte jag: "Aha, var det så här det var att åka skidor, ja då har jag missat något"

Magda var återigen fast i skidåkningen - och framför allt i skicross, som är en disciplin helt i hennes smak.

Och nu är hon världsstjärna i en sport som kommer mer och mer och som tilltalar publiken med sina rafflande race där fyra åkare tävlar i samma bana.

Om någon dag ska hon leva upp till favoritskap då hon efter två silver ska försöka ta sitt första guld i X-games.

- Visst är X-games störst av alla tävlingar. De bästa är ju med där och dessutom är det mycket publik. Förra året var det 60 000 åskådare under de fyra tävlingsdagarna.

Magda som dock inte är så förtjust i att bli kallad favorit.

- Jag har slutat sätta upp mål, utan jag åker för att ha kul.

Vare sig hon vill det eller inte så måste Magda Jonsson räknas som ett av Sveriges största guldhopp i X-games, inte minst efter hennes två världscupsegrar.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons