Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa ol-ungdomar

Annons

- I samband med ungdoms Tiomila i fjol utsågs vi till bästa ungdomsklubb i världen och då vann vi ett antal stugveckor här på Idre Fjäll, berättar Erik "Ekan" Svensson.

I Tiomila så räknades det placeringspoäng på alla deltagares resultat och framförallt Moras allra yngsta löpare drog då ett tungt lass genom att bli tvåa. De lite äldre tjejerna och killarna följde sedan upp och såg till att moraorienterarna korades till världens bästa ungdomsklubb.

- Det hela följdes sedan upp med att föreningen Skogsportens gynnare belönade oss för vårt ungdomsarbete med ett stipendie på 20 000 kronor, berättar Marie Rapp.

Med de två priserna kunde man boka ytterligare stugor på Idre Fjäll och där har nu klubbens alla ungdomar varit under en vecka.

- Vi har sett till att de framförallt fått pröva olika uppgifter, inte bara orientering utan även fått testa Höghöjdsbanan och mycket mer, fortsätter Marie Rapp.

Sammanlagt är det omkring 45 deltagare varav ett 30-tal ungdomar i åldern 9-18 år som är med i Idre.

- Sedan är vi ett femtontal vuxna som är med som ledare och som hjälper till med matlagning.

För en stor del av lägret är inriktad mot socialt umgänge, att ha kul med varandra helt enkelt.

Veckans höjdpunkt var utan tvekan den långa fjällmarschen från Fjätervålen till övernattningen i underbart vackra fäboden Svenfoskdalen. Därifrån över Städjans topp och åter till lägret på Idre Fjäll.

- Vi har delat upp oss i två grupper. Så medan de ena genomför vandringen har de andra fått testa höghöjdsbanan och gjort andra saker på Idre Fjäll, berättar Erik Svensson, som fick göra fotvandringen två gånger.

Till den andra vandringen fick han ta med sig extra mat. Den mat man förberett vid övernattningslägret åts upp av det första gänget, så aptiten är det absolut inget fel på. Inte heller humöret.

Trots att mycket handlat om aktiviteter vid sidan om orientering, så har likafullt kartan varit med hela tiden.

- Som nu under fjällvandringen har vi hela tiden haft kartor som de fått följa med på. För många är det nyttigt att få använda kartor med skalor man inte är så vana vid, förklarar "Ekan".

Normalt brukar IFK Mora vara med på orienteringens riksläger på Idre Fjäll, men i år har man ordnat sitt eget läger. Det tack vare den fina ungdomsverksamheten som klubben har.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons