Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varis och Nagejkina fick inte starta i VM

Annons

Den finländska lagledningen förnekar att det rör sig om bloddoping när det gäller Kaisa Varis. Den officiella förklaringen är att Varis fått för höga så kallade HB-värden på grund av att hon vistats i ett höghöjdstält, med konstlat tunn luft, hemma i Jyväskylä före VM.

Vistelse på hög höjd, eller i så kallade höghöjdshus, gör att kroppen automatiskt producerar mer röda blodkroppar i den syrefattiga luften.

Uppgifterna om Svetlana Nagejkina var få.
Kaisa Varis blodtestades både i söndags och måndags. I söndags var hennes blodvärde 155, och på måndagen 164. Det tillåtna gränsvärdet för kvinnliga skidåkare är 160, eller 1,60 gram röda blodkroppar per liter.

Varis och Nagejkinas otillåtet höga blodvärden innebär inte att de fälls för dopning. De avstängs av hälsoskäl från tävlande i fem dagar. Det betyder att de förutom tisdagens 15 km missar även torsdagens 10 km i klassisk stil i VM i Val di Fiemme.

När en åkare lämnar ett blodprov med för högt blodvärde tas automatiskt även ett urinprov. I detta VM skickas sådana prover sedan till det ackrediterade dopningslaboratoriet i Lausanne. Normalt tar det ett dygn att få analyssvaret på sådana prov.

Kaisa Varis, 27, var med även i VM i Lahtis 2001, då sex finländska åkare åkte fast i en av skidvärldens största skandaler. I dess fall fälldes åkarna för att deras prover innehöll hemohes, ett ämne som kan användas för att dölja bloddoping och därför klassas som förbjudet ämne.

Varis, som tog brons på 15 km klassisk stil, lämnade dock inte positiva prover under Lahtis-VM.

En av de sex dopningsfällda finländarna, Virpi Kuitunen, har avtjänat sin tvååriga avstängning vid midnatt natten till lördag och kan därför ställa upp i lördagens duathlon. Hon togs ut till VM av Finlands skidförbund för att hon är regerande världsmästarinna i jaktstart och därför har en friplats till VM och därmed inte konkurrerat om en plats i den finländska VM-truppen.


PETER WIKSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons