Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner och fiender

Annons

Jodå, tankarna i de båda klubbarna den senaste veckan har förstås i mångt och mycket handlat om vad som ska hända i dag, måndagen den 16 maj. Dagen då det första av sex derbyn mellan dalaklubbarna i norra Svealandstvåan inträffar: Brage mot BS på Domnarvsvallen.

- Det vore kul om det blev mycket folk. Tusen "pers" hoppas vi på, säger de båda med en mun.

Och hamnar i funderingar kring varför dalafotbollen i dag finns utanför den direkta elitfotbollen.

- Talanger finns det i Dalarna, vad det handlar om är att kunna ta tillvara dem, säger Lasse.

- Skulle vi plocka ihop de elva bästa spelarna i länet i ett lag skulle det direkt vara ett topplag i tvåan och också klara sig bra i Superettan, menar Anders.

- Men det måste skapas rätta förutsättningar, där finns inga prutmåner, konstaterar båda.

Hur?

- Få till fotbollsgymnasier och satsa på lag i pojkallsvenskan på alla större orter i Dalarna och ett tipselitlag centralt på en plats. Då får vi en naturlig rekrytering mot elitkullar som på sikt ska kunna slåss mot de allra bästa klubbarna.

- Dom idéerna har inte minst Hasse Eklund i Bjursås anfäktat under en tid. Jag håller fullkomligt med, säger Lasse.

Anders nickar bifall.

- I Borlänge och Brage har man jobbat så här under ett antal år. Men det är viktigt att det sprids till Falun och andra orter också.

- Dels för att själva rekrytera spelare så att säga hemifrån, dels för att totalt sett göra dalafotbollen bättre, förklarar han.

Kan dalaklubbarna bli självförsörjande? Måste det inte värvas ibland?

- Ibland ja. Men jag håller fullkomligt med gamle Brageordföranden "Slana" Österberg i hans idéer om att en dalaklubb bör innehålla 80-90 procent killar, eller tjejer om vi ser till damfotbollen, med förankring i distriktet. Helst också till orten, svarar Lasse snabbt.

Med tillägget:

- Vi är på väg dit i Brage nu, dagens A-trupp innehåller till allra största delen dalakillar vill jag påstå.

Anders säger inte emot.

- De klubbar som når dit ska känna stolthet över vad man åstadkommit.

- Och fortsätter Brage med det man är på gång med så befinner man sig hästlängder före övriga dalaklubbar igen om säg fem år. Det är jag helt övertygad om.

Finns förutsättningar för att få dalakillar och -tjejer att stanna i distriktet när man börjar närma sig elitskiktet?

- I dag nej. Inte i Borlänge i alla fall. Att "paddla" omkring i en tennishall och träna fotboll är knappast något som lockar en kille/tjej från exempelvis Våmhus att söka sig till ett fotbollsgymnasium i Borlänge. Inte minst som förutsättningarna är bättre på hemorten, säger Lasse.

- Här måste krafttag till. Och Brage måste gå i spetsen.

När har vi ett elitlag igen i Dalarna?

- Brage ska tillbaks till Superettan. Men det handlar om tålamod.

- Innan vi är mogna att ta klivet så måste vi ha en organisation för det. En sådan tar tid att bygga upp, menar Lasse.

För Anders känns det naturligt att det blir Brage som tar klivet i så fall.

- Inget ont om andra klubbar. Men det är som jag ser det bara Brage som på sikt har möjligheterna.

BS kontra Brage i dag, Lasse?

- BS innehåller spelare man önskat att Brage inte släppt ifrån sig. Märk att klubben har åtta spelare i sin trupp som kommer från Borlänge. Vi har ingen med Faluanknytning hos oss.

- Dessutom har man rutin i truppen. Anders här har exempelvis själv fler matcher på Domnarvsvallen än vad mina killar har totalt tillsammans. Det säger en del, eller hur?

Brage kontra BS, Anders?

- De killar som finns i Brages trupp finns där av en eller annan anledning. Det tycker jag man ska tänka på, inte minst killarna själva.

- Man har ett arv att förvalta, men måste ha tålamod på vägen framöver. Har man det så tror jag som sagt klubben sprungit ifrån övriga i distriktet med hästlängder om några år.

Vad talar för Brage i kväll, Lasse?

- Revanschlusta för vad som hänt den senaste tiden. Vi har kapacitet för att slå BS om vi hittar tillbaka till det spel vi presterat tidigare i vår.

Vad talar för BS i kväll, Anders?

- Kan vi täppa till ytorna för Jörgen Sundström är mycket vunnet. Vad som talar mot oss annars är väl vår bortastatistik. Vad jag hört så vann BS bara en enda bortamatch i fjol...

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons