Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam krasch i boardercross

Annons

Den 19-årige finländaren, tvåa i boardercross i junior-VM förra året, hade kvalat in till finalomgången, där han startade i det andra heatet. Men efter det första stora hoppet fanns inte tillräckligt med plats för att alla fyra åkarna skulle hinna bromsa in inför nästa jättehopp.

Keinänen hakade i en annan åkare, fick rotation och förlorade kontrollen samtidigt som han kastades upp i luften i hoppet.

- Han kom in i hoppet med ryggen före och eftersom han inte hann bromsa flög han mycket högt rakt upp och sedan landade han platt på en isfläck, berättar svenske förbundskaptenen Anders Wiggerud för TT.

Keinänen slogs medvetslös och fördes med helikopter till sjukhus i Innsbruck.

Tävlingen avbröts omedelbart.

- Helt rätt beslut att avbryta, säger Anders Wiggerud.

Maria Danielsson, Leksand, som inte hann med ett enda åk i finalomgången, höll med:

- Hade tävlingen fortsatt skulle fler ha kraschat. I kvalet, då man är själv i banan, kunde man ta det lugnt och bromsa innan det stora hoppet. Men i finalomgången, när man åker fyra stycken samtidigt, kan man bli inträngd i mitten och då är det omöjligt att bromsa.

Felet med banan var att det fanns för lite utrymme för att hinna bromsa innan det jättestora hoppet.

- Det är en ny kille som byggt banan. Han har inte tagit någon åkare till hjälp och därför inte kunnat avväga avstånd, säger Maria.

Kommer det här att påverka sporten på något sätt?

- Det är klart att man kommer att vara mer noga framöver, och förhoppningsvis kommer man att lyssna mer på oss åkare.

Finaltävlingen kommer nu i stället att genomföras i dag, i en modifierad bana.

Maria Danielsson har där hamnat i ett sylvasst heat, tillsammans med bland andra nyblivna världsmästarinnan i boardercross, Karine Ruby, Frankrike.

- Men jag har en klar chans på pallen, tror Danielsson.

- Jag slog faktiskt i rumpan i just det där hoppet i kvalet och har lite ont, så för mig var det bara bra att tävlingen sköts upp.

Med den skadade finländaren Janne Keinänen är det inte lika illa som man först befarade, men han hölls i går koma så att läkarna skulle kunna undersöka hans huvud.

Han har även en skada i lungan, som inte ska vara livshotande. (TT-FK)

Mer läsning

Annons