Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan tränare - igen

Annons

Just nu är han mitt uppe i den tuffa fysiska grundträningen inför nästa säsong. I nästa månad hoppas han kunna börja hoppträningen.

- Då vore det skönt att han en tränare på plats, säger Johan, som hade en mindre lyckad säsong i världscupbackarna i vinter.

En av förklaringarna: Tränarstrul förra sommaren.

- Men då var det värre. Vasja Bajc fick inte ens en förfrågan om att fortsatta. Nu upplever jag det i alla fall som förbundet och Anders Bergström gör ett ärligt försök för att lösa problemen.

En av förklaringarna till att Ylianttila byter Sverige mot det nya jobbet i Tyskland är att han slipper resa lika mycket.

- Jag förstår att Kari börjat tröttna på resandet efter att ha åkt runt 25 år med världscupen, säger Johan.

- Men det var bara synd att beslutet inte kom tidigare när det så länge lutat att det skulle bli så här. Då hade det funnits mer tid att hitta en efterträdare. Nu är ju många uppbokade.

Anders Bergström, ansvarig för de nordiska grenarna i skidförbundet, bekräftar att jakten på en ny förbundskapten pågår. Men innanför landets gränser finns inga kandidater.

- Vi tittar i första hand i Norge och Finland. Men det är för tidigt att gå ut med något namn ännu. Så långt har vi inte hunnit.

Att hitta en tränare är inte viktigt bara för Johan Eriksson. Bara i Holmen finns fler med landslags- och juniorlandslagsambitioner.

Förutom Eriksson är det Besnik Gashi och Andreas Arén (när han blir återställd efter sin svåra knäskada) på seniorsidan och de 15-åriga jättetalangerna Alexander Mitz och Fredrik Balkåsen.

Vad händer om en ny tränare dröjer?

- Det vore inte bra. I så fall ställer säkert några klubbledare upp. Men det innebär att det varierar, de kan ju bara var med när det har tid.

Bland annat har trotjänaren Jachym Bulin hjälpt "sina grabbar" med styrketräningen.

- Just nu tränar jag sex dagar i veckan, ibland dubbla pass. Och det funkar bra. Men det är när hoppträningen börjar vi behöver hjälp. Och det krävs ju att en ny tränare kan ganska mycket, säger Johan.

Första delen av hoppträningen räknar han med att klara av i Falun.

- Men sedan måste vi komma till stora backar också. På Lugnet finns det ju bara plast i en lilla. Så några läger är nödvändiga och då behövs det en tränare.

Känns det som att ni backhoppare ses lite över axeln av Svenska skidförbundet, att ni inte tas på riktigt allvar?

- Ibland kan det kanske kännas så. Men det går inte att gräva ner sig och tycka synd om sig själv. Och jag litar som sagt på Bergström, att han gör så gott han kan för att hitta en lösning. Det verkar i alla fall så.

- Jag är hoppfull, säger Johan Eriksson.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons