Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik utbildning startar för idrott i media

Annons

-Sporter får mer och mer plats i media och det som är uppenbart är att bland annat organisationer är väldigt duktiga på att arrangera idrottstävlingar, men oftast saknas kunskap att få ut sitt budskap till media, berättar Marit Nybelius, programansvarig vid högskolan Dalarna i Falun.

Marit berättar att det på många håll saknas medieansvariga inom många idrottsorganisationer, även medietränare och informatörer med idrottsinrikning finns det brist på.

Och det är tack vare denna efterfrågan som högskolan till hösten inleder inriktningen Medier, kommunikation och idrott på det 3-åriga Mediekommunikationsprogrammet.

Det blir den enda i Sverige med 20 studentplatser. Den går även hand i hand med Falu kommun och högskolans satsning på idrott och hälsa.

Vidare finns även ett projekt med näringslivet för att förberedda jobb efter utbildningen.

-Vi har fått väldigt positiva signaler angående detta från både förbund och organisationer.

-Det gäller även individuella idrottare och klubbar, säger Marit, som förutom sitt arbete på högskolan, även kommenterar bland annat backhoppning på Eurosport sedan flera år tillbaka.

Hon sitter även i styrelsen i Dalarnas skidförbund och det bland där hon möts av efterfrågan hur idrottsbudskapet ska nå ut till media.

I den nya inriktningen ingår bland annat en tio veckors praktik, som avslutas med ett examensarbete.

-Det handlar inte bara om att nå ut med mediabudskapet, utan även förstå hur idrotten fungerar och är uppbyggd, menar Marit.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons