Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar lockas satsa på travet

Annons

I syfte att underlätta för kuskar/jockeys i ponnytravet att ta steget upp till det "stora" travet inför Svenska Travsportens Centralförbund en ungdomslicens, så kallad F-licens. Den kan sökas av personer som under kalender-året fyller 16 eller 17 år och ger rätt att köra/rida i totalisatorlopp, där propositionerna så medger och som godkänts av STC.

- Vi på Romme drar i gång en körutbildning i januari, berättar Britt-Marie Johansson, licens- ansvarig på Rommetravet.

Sedan några år tillbaka har travet satsat på en travskola för ungdomar, vilket slagit väl ut. En bra travmodell, vars rekryteringssyfte varit uppenbart, men som nu utvecklas ytterligare:

- Det är viktigt att vi kan slussa travskolans ungdomar vidare fram mot att börja köra stora hästar, utvecklar Britt-Marie och fortsätter:

- Tiden är mogen att trav- skolorna i landet även satsar på stora hästar, vilket automatiskt skulle öka ungdomarnas intresse för att ta steget fullt ut.

Vad kräves för att en 16-åring ska få köra ett travlopp?

- Körutbildningen består av 15 tillfällen och lägsta kravet för att få köra ett travlopp, är att man kört minst tio godkända provlopp under sin utbildning, svarar Britt-Marie.

De ungdomar som valt att studera på hästgymnasiet på Wången eller Kvinnersta i Örebro är också berättigade till F-licens- behörighet.

@>

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons