Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga grabbar som sopar sig uppåt

Annons

Laget består förutom 17-årige lagkaptenen Viktor Danevad även av Linus Holm, 15, Jonas Reutherborg, 15 och Lars Olausson, 19.

För två år sedan började de spela tillsammans och framgångarna har inte låtit vänta på sig.

I fjol vann laget division III och i helgen säkrades seriesegern i division II. Därmed blir lag Hjort inte ensamt Falulag i division I nästa säsong.

- Målsättningen blir att i första hand hålla sig kvar i ettan och det ska inte vara någon omöjlighet, säger Viktor Danevad.

I första seriesammandraget i Falun förlorade laget en match och inför avslutningen i Gävle låg laget på andra plats, strax bakom lag Helje från Malung.

- Men vi slog dem med 5-2 i första matchen i Gävle och gick upp i ledningen. En ledning som vi höll hela vägen ut, berättar Viktor.

Trots att Lars Olausson inte fick ledigt från sin militärtjänstgöring vann lag Danevad alla matcher i Gävle och tog alltså hem division II Mellersta som nykomlingar.

Tvåa i serien blev ett annat Falulag där bland annat Peter Ahlberg och Bengt Ström ingick. Ström och Ahlberg som varit med och lärt upp ungdomarna i lag Danevad.

- Dessutom slog vi dem i Falujungfrun före jul så gissa om de är revanschsugna, säger Viktor.

Även om laget utvecklats enormt under de två år de spelat tillsammans och nått stora framgångar, blir det även motgångar emellanåt.

Junior-SM för några veckor sedan blev en stor besvikelse.

- Vi hade en hel del otur och blev bara delad 9:a, berättar Linus Holm.

Några tävlingar återstår innan den här säsongen är slut. DM om knappt två veckor och en stor juniortävling i Sundbyberg i mars.

- I fjol blev vi tvåa bakom ett lag från Skottland i den turneringen, berättar Viktor.

Laget spelar en hel del juniorturneringar fortfarande men det är som seniorer de ska bli riktigt stora.

- Målet är förstås elitserien, men först ska vi spela några år i division I, säger Viktor.

Kommer de upp i elitserien får de bland annat möta lag Peija Lindholm från Östersund. De regerande världs- och europamästarna som jagar OS-guld i Salt Lake City nästa månad.

- Så i morgon ska vi köpa en digitalbox så vi kan följa varje minut från OS-curlingen, säger Viktor.

Curlingfantaster var ordet.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons