Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undret på "Zinken"

Annons

- Det känns otroligt bra, medgav Tomas efter matchen. Ändå kände jag mig inte det minsta i slag inför den här matchen. Redan efter tio minuter var jag helt slut, och fick sätta mig på bänken.

Men "Undret på Zinkensdamm" handlade om jobb, jobb, jobb. Alla i Falu BS arbetade kopiöst. Och förhållandena var inte de bästa.

- Vi var slutkörda efter Vänersborgsmatchen. Det var jobbigt att komma i gång. Och isen var fruktansvärt seg, menar Tomas.

Men Hammarbyspelarna verkade ännu mera tagna. De turades om att försöka göra genombrott, men samspelet lyste med sin frånvaro. Hur hemmalaget än ansträngde sig, var någon klubba, något ben eller någon annan kroppsdel på en Faluspelare ivägen. Falu BS "klappade igen" bakåt och gav inte ens Hammarby chansen att komma till skott. I vart fall inte ofta och framför allt inte i bra lägen.

Ändå var det Hammarby som gjorde första halvlekens enda mål. Det kom på hörna, och Patrik Sandell klippte till.

Men andra halvlek blev Falu BS halvlek. Även om förhållandena blev än sämre för Falu BS. Redan efter fem minuter fick Johan Kruse en smäll över näsan och fick utgå ur matchen.

Men sedan börjar det roliga för Tomas Jansson, som på matchens sista 35 minuter fabricerar tre mål och ett målpass.

Det börjar med målpasset. Tomas Jansson får tag i en långpassning från det egna försvaret, som studsar över en Hammarbyklubba vid höger sarg, och Jansson spelar in bollen till mitten, där Erik Sundin finns i friläge och slår till: 1-1.

Därefter åker Jörgen Momqvist på en utvisning, och Falun får spela med en man mindre.

Magnus Sjöling gör i 68:e minuten ett genombrott, men blir fälld. I det ögonblicket han ramlar får han iväg en passning till Tomas Jansson, som nu gör sitt första mål.

Minuten efter åker även Anders Rooth ut, men Falu BS håller stånd tills laget är fulltaligt.

På ett frislag i 82:a minuten gör dock Patrik Sandell sitt andra mål, och det är åter oavgjort. 2-2, och Hammarby verkar ha ökat trycket.

Men i 88:e minuten är det Faluns tur att få ett frislag, och Pierre Roos petar den tre decimeter åt Tomas Jansson, som klipper till. Falun leder med 3-2.

Falu BS viker inte för en sekund ner sig, och fortsätter att kämpa. Och i andra tilläggsminuten avgör Tomas Jansson.

- Hammarby är på väg att kontra, säger han. "Lillis" Jonsson ska slå upp bollen, men slår den mitt i magen på mig.

Det var bara att tacka och ta emot. Lillis var ende Hammarbyare kvar mellan Tomas och målvakten. Tomas kommer runt och kör i eget majestät mot Andreas Bomark i Hammarbymålet, och drar honom lätt.

Falun har gjort det omöjliga - besegrat Hammarby med 4-2 på "Zinken". Det är stort i bandysammanhang. Och Tomas var inblandade i alla målen.

- Fast jag var ju bara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, säger Tomas lite blygsamt. Och sista målet får jag väl tacka "Lillis" för. Tror för övrigt att det var han som sullade vid vårt 1-1-mål också...


HAMMARBY-FALU BS

2-4 (1-0)

Första halvleken: 1-0 (27) Patrik Sandell (hörna).

Andra halvleken: 1-1 (58) Erik Sundin (Tomas Jansson), 1-2 (68) Tomas Jansson (Magnus Sjöling), 2-2 (82) Patrik Sandell (frislag), 2-3 (88) Tomas Jansson (frislag), 2-4 (92) Tomas Jansson.

Utvisningar, Hammarby: Mikael Larsson 10. Falu BS: Anders Westin 10, Jörgen Momqvist 10, Anders Rooth 10.

Hörnor: 9-4 (4-2)

Domare: Team Jonas Hovlund, Motala.

Publik: 2098.

Mer läsning

Annons