Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvang tror på VC-tour

Annons

Vid ett pressmöte i Oslo i går informerade Vegard Ulvang om planerna på ett Tour de Ski, där cykelklassikern Tour de France står som modell.

"Touren", där alla etapperna ingår världscupen, vill han ska sjösättas 2006.

Och i etapploppet på skidor ingår Vasaloppet.

- Vasaloppet finns med på listan över världscuptävlingar, säger Vegard Ulvang.

- Den modell jag skissat på är att Tour de Ski börjar med Vasaloppet, möjligtvis med ett sprintlopp i Mora ett par dagar före Vasaloppet. Sedan fortsätter loppet i Falun med normaldistans, vidare med ett sprintlopp i Drammen för att sedan avslutas med Holmenkollens femmil, berättar Vegard.

Tanken på ett etapplopp på skidor föddes i somras och Vegard Ulvang tror stenhårt på idén.

- Cykelsporten har ju lyckats, så varför inte skidsporten... I dag går skidsporten åt olika håll. Sprint för sig, långlopp för sig och däremellan de traditionella skidåkarna. Därför tror jag att det är bra med en tävling där alla inom skidfamiljen tävlar mot varann.

För att vara med i slutresonemanget måste alla deltagare fullfölja alla tävlingarna. Men precis som i Tour de France kommer Tour de Ski att innehålla tävlingar i tävlingen. En grön sprinttröja och så den gula ledartröjan.

Skidsporten har de senaste åren begåvats med många nya discipliner som sprint och dubbelpursuit där man byter från klassiskt till fristil i mitten av loppet.

Nu vill man alltså införa etapplopp.

- Det här är det förslag som mött minst motstånd bland de aktiva, och idén har heller inte mött några stora protester från arrangörshåll. Det de funderat över är hur poängen ska räknas, och det har jag inget svar på just nu, säger Vegardoch tillägger:

- Att följa med resultatmässigt kan inte vara några problem med dagens teknik.

Från vasaloppshåll är man inte reservationslöst positivt inställda till idén om Tour de Ski.

- Idén känns inspirerande, men det finns också många frågetecken, säger Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar.

- Efter VM sjunker intresset för skidåkningen, och passar ett spännande sprintlopp där alla de bästa är med, menar Vegard Ulvang.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons