Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyngsta säsongen för Danne

Annons

Det är säsongens bäst bevarade hemlighet i Bandysverige.

Ingen utanför Falu BS omklädningsrum har vetat om lagkaptenens problem.

- Jag trodde inte jag skulle kunna spela så mycket. Jag har fått behandling av vår sjukgymnast, Bibbi Gising, både före och efter träning, och hon har utvecklat ett sätt att linda axeln så att det har varit möjligt för mig att spela, berättar Dan Hjelm.

Redan mot Sandviken i Champions Cup i september drabbades Hjelm av den första skadan, då tre ledband i vänster axel gick av.

- Sedan krockade jag med en ryss i sista träiningsmatchen, mot Uralskij Trubnik. Jag hade ingen styrsel i axeln och nyckelbenet rök, berättar han.

I samspråk med läkaren Lars Österlund och tränaren Sören Persson valde Hjelm ändå för spel framför operation.

Före jul fungerade det bra.

- Det är klart att skadan satte ner kapaciteten. Framför allt när det gällde att gå på avslut. Sedan har jag passat mig för vissa situationer som jag annars skulle gått in i och inte gått ner och hämtat boll lika mycket som vanligt, berättar kapten Hjelm.

Ju längre säsongen led, tog dock övriga kroppen mer och mer stryk, och när Falu BS spelade borta mot Motala i superallsvenskan, den 8 januari, låg lagkaptenen på hjärtkliniken på Falu lasarett.

- Jag hade sovit dåligt hela säsongen på grund av värk och var nedsatt i hela kroppen. Efter Bolticmatchen, den 6 januari, hade jag jättesvårt att komma ner i puls och jag och läkare Österlund åkte till lasarettet, berättar Danne.

Hans EKG var onormalt och Dan Hjelm lades in över helgen.

- Det var inte så jättekul. Men arbets-EKG och ultraljud visade att det inte fanns några fel. Vi gjorde det mest som en säkerhetsåtgärd och har hela tiden kollat upp allt. Det är skönt att ha de möjligheterna, säger han.

Hjelm blev utskriven, och sedan kom VM-uppehållet.

- Då fick jag vila. Jag kände mig mycket fräschare efter det, säger han.

Det märktes, då han förde Falu BS till kvartsfinal utan förlust.

- För lagets skull var det tråkigt att vi åkte ut, men för min del var det skönt. Jag är riktigt dålig igen, har haft ont i ryggen senaste månaden efter att musklerna har fått arbeta alldeles för hårt, säger Dan Hjelm.

Nu väntar lång vila och, till slut, operation.

- Jag har en tid på ortopeden den 10 mars, jag vet inte om det blir då eller om det blir senare. Lars Österlund säger att det kommer vara bräckligt, att det aldrig blir 100 procent igen, men det ska inte vara något som gör att jag inte kan spela något mer, säger Hjelm.

När är du tillbaka?

- Det vet jag inte i dag. Ingreppet går att göra på flera sätt, men jag räknar med en-tre månader rehabilitering. Det ska vara helt okej när vi går på is i september-oktober.

Då siktar Falu BS på en ny säsong.

Den här gången med en hel Danne Hjelm...

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons