Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tynell spurtvann i Vasaloppet

Annons

– Det var otroligt starka känslor när jag vann Vasaloppet första gången 2002, det var det största som hänt i mitt idrottsliv. Att få vinna denna svenska idrottsklassiker en andra gång är en obeskrivligt skön känsla, sade Tynell efter sin triumf som var den första svenska segern i ett distanslopp i världscupen sedan 2004 då Mathias Fredriksson fick kliva högst upp på prispallen.

Bildspel

Daniel har återvänt till moderklubben Grycksbo. När han vann förra gången tävlade han för Falun-Borlänge SK.
– Det har känts helt rätt. Även om jag är ganska ensam som hårdsatsande skidåkare i Grycksbo så har jag fått en fantastisk uppbackning. I dag fanns det Grycksbobor längs hela spåret och jag fick bästa tänkbara stöd.
Skön revansch
Förra året hade Tynell segerchans, men var en av de åkare som drogs in i ett massfall någon kilometer från mål och Tynell fick då hjälplös se Oskar Svärd åka iväg mot en hägrande seger.
– Jag får väl se det här som en härlig revansch, konstaterar Grycksboåkaren.
30-årige Tynell visade att alla år i Vasaloppsspåren gett honom den rutin som krävs för att det ska bli seger i ett av de jämnaste startfälten på många år.
– Det var minst tio åkare som hade segerchans enligt experttipsen. När det var så kärvt och tungt skidföre som i dag så bestämde jag mig snabbt för att inte ligga i täten och ödsla krafter, sade Tynell som under de första fem-sex milen spelade en undanskymd roll.
Men när Östersunds Jerry Ahrlin knappt två mil före mål satte in stöten och höjde tempot så föll favoriterna ifrån en efter en och till slut vara bara fyra man kvar. Tjecken Stanislav Rezac och norrmannen Anders Aukland var de enda som kunde hänga med de båda svenskarna.
Ahrlin grundlade segern
– Jerry körde otroligt hårt och till slut tvingades även Rezac och Aukland släppa, konstaterar Tynell.
När upploppet närmade sig såg det ut som om Ahrlin hade mest krafter kvar.
– Jag kom upp jämsides med Jerry och satsade alla krafter jag hade kvar. Till slut såg jag i ögonvrån att Jerry försvann bakom mig, då visste jag att det skulle gå vägen, sade en jublande glad segrare.
Lika glad var inte den besegrade Ahrlin.
– Att bli tvåa i Vasaloppet är som att bli fyra i ett OS-lopp. Väldigt surt. Men jag kan inte deppa. Det här är min bästa placering någonsin i Vasaloppet och jag är mer än nöjd med min insats. Synd bara att krafterna inte räckte ända in i mål, sade Östersundsåkaren, som bäddade för Tynells triumf och såg till att oskadliggöra de internationella konkurrenterna med sin hårda körning.
– Jag visste att mina chanser skulle öka ju färre åkare som hängde med in mot mål. Jag försökte verkligen gå loss, och det var nära att det lyckades. Men rent taktiskt kunde jag inte gjort så mycket bättre, säger Vasaloppets silvermedaljör.
Anders Aukland, Norge, blev trea i loppet före tjecken Stanislav Rezac och på femte plats kom fjolårets segrare Oskar Svärd.

TT

Mer läsning

Annons