Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tynell åker mot nytt mål

Annons

- Man måste ha lite roligt, säger mångsysslaren Daniel Tynell och ler.

När han inte åker enduro, mountainbike eller skidor, eller ägnar sig åt jobbet på Vägverket, eller för den delen spelar i bandet Pänthouse, umgås han gärna med sambon Sara Fyhr och hunden Bono.

- Sen har jag ett band till, men vi har inget namn ännu, säger Daniel.

Från barndomen i Grycksbo har han med sig skidåkningen. Han var - för de flesta - okänd fram till Vasaloppet 2001. Då slutade han trea, slagen med en sekund av Henrik Eriksson, Mora. Och tvåan Staffan Larsson, också Mora, slutade på samma tid som Daniel efter en spurtuppgörelse.

Än värre skulle uppståndelsen bli när han i våras vann med nio sekunder före Jörgen Aukland från Norge.

- Det har varit ett tufft år. Det har varit betydligt mer uppståndelse än ett vanligt år kring mig. Hela tiden har det hänt något, men jag försöker ta vara på det och vara med på så mycket som jag kan. Det är mycket som händer omkring mig, men det är mest bara roligt, och det är bara det här året, säger Daniel.

Men om du vinner igen då?

- Jag ska givetvis försöka med det, men jag vet hur mycket som ska fungera och jag vet hur hårt det är i toppen. Men jag har varit med i två år nu och vet att jag har kapacitet att slåss om segern.

Intresset för cyklar - med eller utan motor - är stort. Under sommaren har han kört en hel del lopp i långloppscupen i mountainbike. Och för två år sedan skaffade han sin första endurocykel.

Första endurotävlingen i somras kunde slutat bättre.

- Vattenpumpen gick sönder så jag tvingades bryta. Och för en och en halv månad sedan skar motorn. Då kände jag mig uppgiven och tänkte sälja skiten.

- Men så följde jag med polaren till motocrossbanan på träning och så var man såld igen, säger Daniel Tynell.

Nu väntar den andra, Gotland Grand National. Motorcykelsportens Vasalopp jämte Novemberkåsan. Och på leriga skogsstigar på Gotland brukar hala stenar och rötter gömma sig i gyttjepölar. Visst finns rädslan där för en skada som kan spoliera skidsäsongen.

- Jo, men man måste få ha roligt också. Det kommer bli ett antal vurpor, men jag ska försöka köra med insidan av huvudet.

- Samtidigt finns tävlingsinstinkten där, säger Daniel och skrattar.

Hade du ingen tanke på att köra fler småtävlingar innan du ger dig in i en av de tuffaste?

- Vi är ett kompisgäng som sagt att vi ska köra Gotland Grand National och jag har sett på tv att de intervjuat åkare som bara haft sin cykel i någon månad. Så det ska nog gå bra.

Det är ingen billig hobby han skaffat sig.

- Jag har en alldeles ny cykel, 2002 års modell. Den kostade 56 000 kronor. Som tur var fanns det en höstlicens att få tag på så den kostade inte mer än 300. Sedan har jag fått tag i lite nya kläder genom ett företag som också tillverkar skidhandskar.

Till vintern blir det långloppscupen på skidor för Daniel.

- Det finns inget landslag för långloppscupen, så det får man bekosta helt själv. Men jag har kommit i kontakt med ett företag som kommer att sponsra mig så jag kan åka sex av åtta deltävlingar.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons