Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades lämna Dalarna

Annons

I helgen var Elin Willborg Jonsson och 13-årige valacken Marvell tillbaka på sin gamla hemmabana för Vansbros nationella dressyrtävlingar.

- Jag är jättejättenöjd. Han har varit duktig i alla klasser, säger hon efter tredjeplatsen med 66,42 procent i Prix S:t Georges, sjundeplatsen med 65,67 i FEI:s Intermédiaire I och - uteslutning i Medelsvår A:1.

- Jag red fel i skritten, missade en halt och missade en serie. Jag har inte ridit fel på, kanske, två år. Aldrig blivit utesluten. Och det som gjorde det surt var att jag kunde hamnat på 68 eller något och då vunnit eller blivit tvåa. Jag trodde det skulle räcka att plugga på det kvällen innan. Man ska inte ta allt för givet...

Elin Willborg Jonsson lämnar normalt ingenting åt slumpen i sin jakt på framgång.

Därför valde hon i december att byta klubb, från Vansbro till Djursholm.

- Jag har flyttat till Stockholm och känner att det är roligare att ha en klubb att träna med. Och med tanke på att Djursholm har ett av de bästa lagen i Sverige är det jättekul att få chansen. Klubben ställer upp väldigt mycket, ger reseersättning och träningsbidrag. Jag trivs väldigt bra, säger Elin.

Bäsnatjejen bor sedan i våras i Kungsängen, där hon jobbar åt en familj.

- Därifrån har jag bara 15 minuter till Lövsta gård i Upplands Väsby och min tränare Tinne Vilhelmsson, som också tävlar för Djursholm. Jag kan inte få bättre träningsmöjligheter, säger hon.

- Hade jag haft Tinne eller "Lussan" (Louise Nathorst) i Dalarna skulle jag inte tvekat att stanna, för jag trivs väldigt bra hemma. Men man får ta att man måste flytta för att kunna träna bra. Ska man satsa måste man satsa och då är det svårt att vara häruppe. Det är jättetråkigt att säga det, men så är det.

Och hon ser redan resultat av att ha kommit närmare sin tränare.

- Lägstanivån är högre. Nu är jag stabil på de poäng vi red när det gick som bäst förra året. Det är superkul, säger Elin.

Hon fick också, efter succén i den internationella tävlingen i skånska Willands för två veckor sedan, veta att hon är klar för både NM och EM för unga ryttare i juli.

Betydligt tidigare än förra året.

- Jag har alltid trillat in i sista stund, så det är skönt att veta att man är inne i laget, säger 20-åringen, som har ett år kvar som young rider.

Men NM och EM är bara två steg på vägen mot det långsiktiga målet.

- Jag vill bli en av de bästa, i Sverige och världen, få rida internationellt, i världscupen, och kämpa om en plats i seniorlandslaget. Men det är väldigt lång väg dit, säger Elin Willborg Jonsson.

Den har nu blivit lite kortare.

Med klubbtillhörigheten Djursholm...

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons