Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksam till travutredning

/
  • Skeptisk. Rommes vd, Christer Sjölund både sågar och plussar svensk travsports utredning ”Framtidens Travsport”.  Foto: Lars Dafgård

Annons

Som tidningen tidigare berättat väntar stora förändringar inom svensk travsport.

  • En centralisering av travbanornas sportsliga och ekonomiska administration.
  • Förändringar av tävlingsprogrammet.
  • Satsningar på säsong- respektive året runt banor - är tre av de mest kontroversiella förslagen.

- En centralisering av administration och ekonomi kan jag tro på till viss del. Men bara om det genomförs med en klar enhetlig syn och att man tillåter en lokal kraft som har det ekonomiska ansvaret, säger Sjölund och fortsätter:

- Att centralisera sportadministrationen är jag dock tveksam till, då den ändå är vår själ.

Hur menar du?

- Risken är att det blir ett allt för mekaniskt tänkande centralt. Och då kan vi förlora vår banas särpräglade karaktär.

- Sköts sportadministrationen centralt riskerar vi även att få ut för lite pengar ur potten, för egna ansträngningar att arrangera tävlingsdagar.

Hur ser du på att Rättvik kan komma att bli en renodlad sommarbana och Romme samtidigt får kliva åt sidan med fokus på övrig del av säsongen?

- Det är inget problem då Romme redan klivit undan för Rättviks sommarsatsningar.

Ser du någon hotbild för banornas tjänstemän?

- Det gör jag inte, då vi redan lever med en nedbantad kostym. Däremot är det bra om vi kan resonera mer affärsmässigt inom travet.

Tror du att samarbetet i travregion 3 (läs Romme, Rättvik, Gävle och Bollnäs) kan fortsätta?

- Tveksamt då det redan har tonats ned. Däremot kan jag tänka mig att återuppliva Dalatravets (läs Romme+Rättvik) tidigare samarbetskoncept.

Utredningen föreslår en tävlingsmodell med lunchtrav (kombinerat med eftermiddagstrav), innan kvällstravet ska omfatta bara två tävlingsbanor per tävlingskväll. Kommentar?

- Här vill jag vara mer försiktig. Eftermiddagstrav en fredag på Romme är nog ingen publiksuccé.

- Värt att prova skulle det däremot vara om Romme fick köra mot V75 som så kallad saxad bana, överraskar Sjölund med att istället föreslå.Fakta: "Framtidens Travsport"

  • "Framtidens Travsport" är senaste utredningen inom travsporten. Ett strikt åtgärdsförslag, samtidigt en strukturrationalisering till ett värde av 150 miljoner kronor, framtagen för att säkra travsportens fortlevnad.
  • Utredningen är framtagen av Olof Karlander och Kjell Eriksson på uppdrag av STC:s styrelse. Ett av de mer kontroversiella förslagen till åtgärder är att endast 12-16 banor föreslås få fortsätta som året runt-banor.
  • Medan övriga banor, av landets totalt 28, får minskat antal tävlingsdagar och blir säsongsbanor.

Mer läsning

Annons