Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två silver är mer än ett guld

Annons

Mellan 3 och 7 juli låg Sara däremot inte på latsidan. Vid utomhus-SM i Landskrona tog hon två silvermedaljer, på 100 och 200 meter bröstsim.

- Det var en överraskning att det skulle bli två. På 200 var det inte så oväntat, men 100 meters-silvret var det, säger Sara som menar att hon nu har lärt sig att simma den distansen.

- Jag har haft svårt att behålla tekniken på andra 50, men jag har blivit mer explosiv.

Sara har gjort som Annika Sörenstam och Magnus Hedman och lagt in kampsporter som en del av träningen.

- Jag har kört kickboxning och boxercise och i våras körde jag en del i gymet. Jag har tränat mer explosivitet och försökt att få simtagen att bli effektiva, att simma mer ekonomiskt helt enkelt. Ett par extra simtag märks ganska väl på de här distanserna, säger Sara Larsson.

Inspirationen till årets säsong hämtade Sara i Australien i vintras. Förutom att det var varmt och skönt så passade hon på att specialstudera världsmästaren på 200 meter bröstsim, kinesiskan Hui Qi.

- Jag kollade in hennes teknik och funderade ut vilka delar av den jag kunde använda mig av.

- Det går inte att kopiera rakt av, vi är ju olika som simmare, men tips och idéer kan man alltid få, säger Sara.

En annan som har inspirerat Sara är den senaste stjärnan på sim-himlen, Emma Igelström. Men det är lite blandade känslor...

- Att det går så pass bra för Emma är ju jättekul för henne, men inte så bra för mig. Även om jag gör bra tider så är hennes i världsklass. Då ser det ut som om jag simmar så långsamt, förklarar Sara.

Man kan förstå Saras bekymmer. Det finns många exempel på "den eviga tvåan". Idrottare som tajmat in sin karriär precis samtidigt som en oövervinnelig motståndare.

Vi får hoppas att det inte stämmer i det här fallet, men titta på det här: öppningsdagen på ute-SM i Landskrona nu i juli.

På försöket i 200 meter bröstsim vinner Emma Igelström med 2.27,36 och slår ett tolv år gammalt svenskt rekord.

Samtidigt kommer Sara tvåa med 2.32,68, putsar sitt personbästa med två sekunder och har den fjärde bästa tiden på den distansen genom tiderna.

I finalen på 100 meter bröstsim kommer Sara åter tvåa, sänker sitt personbästa med 1,56 sekunder. Igelström vinner på 1.07,27 och slår Europarekord.

- Men Emma har lärt mig att det går att köra bra hela tiden. Bara för att man har "persat" så betyder inte det att nu kommer det att gå sämre. Det går att "persa" i varje lopp, säger Sara.

För att kunna hålla sig kvar i topp kommer Sara att fortsätta att pumpa i gymet och kickboxa. Och hon blir kvar i Ludvika i några år till.

- Det är bra att ha mamma som tränare, vi kommer jättebra överens. Hon känner mig så bra, vet vad jag är bra och dålig på. Sedan så tränar vi annorlunda än andra klubbar, det har vi gjort ganska länge nu.

- Vi tränar inte alls lika mycket mängdträning som andra, vi har kortare pass och satsar på kvalitet. Det är så lätt att bli övertränad, säger Sara som berättar att de i USA nu börjat gå över mer till kvalitet i stället för kvantitet.

Apropå utlandet så är det något som lockar. Men inte USA och inte än.

- I så fall skulle det vara Australien, men jag tycker nog att jag är för liten för att flytta till andra sida jordklotet, säger Sara och skrattar.

Men till Grekland och Aten 2004 är det inte alls lika långt.

HELENA GOHDE

Mer läsning

Annons