Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulent i Falu KK

Annons

- Det mesta var tungt på slutet i Falu KK.

- Nu känns det kul igen, säger Håkan Syrjä, en av avhopparna.

Övriga som lämnade sina uppdrag i Falu KK var Magnus Holmer, Lena Cedrenius, Göran Garmo och Mats Stenström.

Håkan, Magnus och Lena tog snabbt initiativet, tillsammans med några andra, att bilda en ny klubb med Ulf Backéus som ordförande.

Och i tisdags föddes den nya klubben, som främst kommer att bedriva sin verksamhet i Runn med Främby och Roxnäs som samlingsplatser.

Håkan Syrjä var för tiotalet år sedan med och startade upp Falu Kanotklubb, en klubb som de senaste åren växt från 40 till 120 medlemmar.

Men Håkan kunde inte se någon möjlighet att arbeta vidare i Falu KK.

- "Bobo" (Bo-Marcus) Lidström var för svår att samarbeta med. Det kändes omöjligt att bedriva en verksamhet med honom inblandad.

- Vi är många som håller på för att det är kul, och det var det inte längre, säger Håkan Syrjä.

- Jag har suttit i många föreningsstyrelser i mina dagar, men det här är första gången som jag väljer att kliva av, fortsätter han.

Bo-Marcus Lidström har funnits med i styrelsen i många år och är Falu KK:s nye ordförande.

Det är också han som äger marken och husen vid Hosjö-holmen, där klubben har sin kärnverksamhet.

Ett problem i sig, menar Syrjä:

- När han äger allt, kan han också styra allt, och blir inblandad i allt. Mycket energi har gått åt till detta, och mycket av de frågor vi velat driva har stupat på att samsyn saknats. Det fungerar inte i en ideell förening.

"Bobo" själv menar att han hade klubbens bästa för ögonen när han köpte in marken.

- Marken i sig är värdelös för mig, men oerhört värdefull för klubben. Jag hoppas kunna sälja marken till klubben en dag, säger "Bobo".

Men du ser inget problem i att du äger marken klubben huserar på? Att du ensam blir för stark, för oumbärlig, för att klubben ska kunna leva vidare?

- Nej, det råder full demokrati i klubben.

- Årsmötet väljer styrelse och jag har blivit vald.

Hur ser du på turbulensen som varit? Att fem personer ur en styrelse hoppar av pekar väl ändå på att något är fel?

- Vi har haft mycket diskussionen inom klubben var vi ska satsa våra resurser. De som lämnat klubben ville också satsa på en verksamhet i Runn. Jag och andra på vår anläggning i Hosjöholmen, säger "Bobo".

- Nu drar alla i den nya styrelsen åt samma håll. Kanotklubben har växt i omfattning de senaste åren, och det var nog den gamla styrelsens största problem.

Vid årsmötet kunde ni bara fylla fem av sju styrelseposter. Hur ser du på det?

- Det är många klubbar som har problem med att hitta nya styrelsemedlemmar. Vi i styrelsen fick årsmötets mandat på att fylla de två sista platserna i styrelsen. Det jobbet pågår för fullt.

Något annat nytt som händer i klubben?

- Klubbhuset har övergått i klubbens ägo, det fanns en klar majoritet för det i nya styrelsen. Den gamla har motarbetat ett sådant förslag i många år, slutar "Bobo", eller Bo-Marcus Lidström som han heter.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons