Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung start i slutspelet för IBF Faluns tjejer

Annons

Nåja, i en jämn första period som rättvist slutade 1-1, hade ändå Karlstads landslagsmålvakt tio skott att bestyra.

I de två avslutande perioderna skulle det bli desto svettigare...

- Vi skapade ju massor av chanser, men vi måste gå tuffare på mål i vissa lägen, konstaterar IBF-tränaren, Torsten Andersson.

Just svårigheten att göra mål var påfallande stor hos Falutjejerna i de två sista perioderna. Den officiella skottstatistiken visade på totalt 34 Faluskott i period två och tre. Bara två av dessa letade sig i mål.

Svagt skytte och en storspelande Malle Helmersson var förklaringen till den klena utdelningen.

- Men det är också lättare för oss att spela bra när vi möter ett så pass bra lag som Falun, säger Malle som lämnade Falun för Karlstad 1997.

Nu är hon på väg mot sin bästa säsong någonsin. VM-spel i Schweiz väntar i maj, men först ska hon hjälpa Karlstad att gå riktigt långt i slutspelet.

Ett Karlstad som förra säsongen fick kvala sig kvar i eliten.

- Visst har det gått över förväntan den här säsongen och orsaken till det är vår nye tränare, Janne Vaara. Han är helt enrom och har lärt oss spela rätt.

IBF-tränare Andersson har en hel del att träna på med sina tjejer inför den andra kvartsfinalmatchen som spelas i Falun på torsdag.

Inte bara målskyttet utan också förmågan att spela enkelt och inte göra misstag i den egna zonen.

- Visst känns det tråkigt att vi bjuder dem på några billiga mål, säger Torsten och tänker framför allt på vad som hände i den andra perioden.

Först tappade Jenny Magnusson bollen så att Karlstad, genom skarpskytten Sara Kristoffersson, kunde göra 2-1 redan efter 21 sekunder.

Med bara elva sekunder kvar på mittperioden kom 5-2-målet sedan Eva Rönn missat en passning.

Dessutom gjorde Karlstad 4-2 och definitivt matchavgörande 6-2 efter att Jenny Magnusson respektive Camilla Granelid, drabbats av tveksamma utvisningar.

- Domarna var inte konsekventa och de dömde på en nivå som låg fyra-fem år tillbaka i tiden.

- Den här matchen var inte tuff, vi har spelat betydligt tuffare matcher i serien, och jag sa till och med till våra tjejer att spela ännu tuffare, säger Torsten.

Även om Karlstads segersiffror blev solklara 7-3 var Falun väl med i matchen och skapade faktiskt fler klara målchanser än hemmalaget.

Kan IBF-tjejerna minimera de egna misstagen och skärpa till avslutningarna finns det goda chanser att de vinner på torsdag och fixar en tredje och avgörande match i Karlstad på söndag.

- Jag tycker vi är ett bättre lag och vi ska vinna på torsdag. Sedan ska Karlstad få det hett om öronen i den tredje matchen. Det lovar jag, säger Torsten.

SM-kvartsfinal 1 i bäst av 3

KARLSTAD-FALUN 7-3 (1-1, 4-1, 2-1)

Första perioden: 0-1 (7.45) Gabriella Ludvigsson (Maria Söderström), 1-1 (18.09) Therese Jansson.

Andra perioden: 2-1 (0.21) Sara Kristoffersson (Catrin Björkegren), 2-2 (2.56) Camilla Granelid (Tanja Esko) spel fem mot fyra, 3-2 (8.39) Sara Kristoffersson (Camilla Westerberg), 4-2 (15.01) Angelica Fallqvist (Sara Kristoffersson) spel fem mot fyra, 5-2 (19.49) Pia Ransed (Camilla Wijkström).

Tredje perioden: 6-2 (5.29) Therese Jansson (Camilla Wijkström) spel fem mot fyra, 7-2 (7.11) Angelica Fallqvist, 7-3 (17.27) Karin Hjelm (Tanja Esko) spel fem mot fyra.

Skott: 27-44 (10-10, 12-17, 5-17).

Utvisningar, Karlstad: Linda Karlsson 2, Sussi Oskarsson 2, Madde Karlsson 2, Anna Rongedal 2. Falun: Gabriella Ludvigsson 2+2, Jenny Magnusson 2, Camilla Granelid 2.

Domare: Per Delvenius och Lars Fridell, Örebro.

Publik: 291.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons