Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft och grinigt spel

Annons

En timma före nedsläpp ringlade en blåvit orm av Leksandssupporters från Avenyn i riktning mot Scandinavium. När nationalsången traditionsenligt framfördes strax före matchstart, fanns ingen gosskör eller inhyrd kändis på isen. Leksands "Tokiga masar" och Frölundas "Goa gubbar" stod för skönsången. Det var laddat för en riktig hockeyfest i Sveriges för tillfället flitigast besökta hockeyarena.

Och det började bra för Leksands del. Den förväntade hemmaanstormningen, som de flesta lagen i årets elitserie fått känna på i Scandinavium, uteblev.

- Rent hockeymässigt är jag nöjd med första perioden, säger assisterande tränaren Ulf Skog-

lund.

Även Frölundas tränare Conny Evensson imponerades av gästernas inledning.

- Leksand var riktigt bra i första och då är det slutspelskaraktär på matchen.

Högt tempo, bra målvaktsspel, tuffa närkamper och mycket utvisningar. De inledande 20 minuterna innehöll det mesta. Men efter hand började det bli väl grinigt på isen, i båsen och bland publiken.

Visst, domare Stefan Danielsson hade en svår uppgift, men var också mycket ojämn i sin bedömning. Danielsson beskådade hur Frölundas Patrik Carnbäck hängde runt halsen och brottade ner Per Löfström, utan att använda pipan, för att i sekvensen efter visa ut Hans Lodin för en regelrätt brytning. Svagt.

Om den förväntade Frölundadominansen uteblev i inledningen av matchen, blev den desto markantare i upptakten av andra perioden.

En storspelande Sean Gauthier, Leksands bäste för kvällen, stoppade det mesta, men kunde inte göra något åt Jens Karlssons ledningsmål, drygt tre minuter in i perioden. Leksand kvitterade omgående i powerplay. Poängligans ledare, Mikael Karlberg, fick pucken efter tekning, avancerade och avslutade med ett vackert slagskott bakom Henrik Lund-

qvist i hemmakassen.

Resten av perioden blev en orgie i fula efterslängar, skador, bråk och utvisningar. Frölundas NHL-veteran Mikael Andersson fick matchstraff för en otäck crosschecking mot halsen på Johan Eneqvist.

Hemmalagets Erik Kakko och Leksands Tobias Holm kastade handskarna, pucklade på varandra och gick samma öde som Andersson till mötes. Greg Brown och Jens Karlsson hade en intern fight, som mycket väl kunde resulterat i tidig dusch för dem båda.

Det var Frölunda som fick flest tillfällen att spela powerplay. Indianerna gjorde två mål med en man mer på banan och gick ifrån till 3-1.

En förlust i Scandinavium är ingen skam. Istället var det skadorna som oroade mest och som tvingade Leksands tränarduo att stuva om i laget.

- Det är fult spel i andra perioden. Vi tappar folk på grund av skador.

- Med många spelare borta har vi inte material eller ork att fullfölja och störa Frölunda i tredje, säger tränare Skoglund.

Men trots att spelare som Löfström, Olsson, Nielsen och Holm saknades i sista perioden, stod Leksand upp bra och visade fin kampmoral, dock utan att skapa speciellt många farliga chanser.

Sean Gauthier motade 46 av Frölundas 49 skott och gjorde en närmast felfri insats. Mikael Karlberg blixtrade till med jämna mellanrum, och förutom en miss i egen zon i samband med ett av Frölundas mål, visade han varför han hör hemma i toppen av poängligan.

Greg Brown och Hans Lodin fick dra ett tungt lass i försvaret, när Olsson och Löfström tvingades utgå, och gjorde det bra, även om deras fysiska spel renderade i ett antal besök på botbänken.

Efter senaste matchen i Leksand mellan de båda lagen, gick Frölundas tränare Evensson till attack mot Leksands sätt att spela hockey. Även presskonferensen i Scandinavium kom att handla om det tuffa spelet.

- Det har varit lite så i varje möte mellan oss den här säsongen, säger Ulf Skoglund.

Ett positivt bestående intryck från matchen i Scandinavium var det publikstöd som Leksand fick. Stars har en mycket trogen supporterskara i Västsverige, som verkligen gör allt för att stötta sina favoriter.

Många av dem hoppas nog på en kvartsfinalserie mellan Frölunda och Leksand senare i vår. För visst har Leksand goda chanser att ta sig dit


FRÖLUNDA-LEKSAND

3-1 (0-0, 3-1, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (23.06) Jens Karlsson (Jonas Johnson), 1-1 (25.12) Mikael Karlberg (Greg Brown, Henrik Nordfeldt) spel 5 mot fyra, 2-1 (26.48) Oscar Ackeström (Kimmo Eronen) spel 5 mot fyra, 3-1 (34.59) Ronnie Sundin (Magnus Johansson, Tomi Kallio) spel 5 mot fyra.

Skott: 49-29 (14-13, 20-10, 15-6)

Utvisningar: Frölunda: Erik Kakko 2+5+20, Mikael Andersson 5+20, Jens Karlsson 2+2+2+ 10, Tomi Kallio 2, Tomi Kallio 2, Patrik Carnbäck 2. Leksand: Tobias Holm 5+20, Hans Lodin 2+2+2, Greg Brown 2+2+2, Niklas Gällstedt 2, Niklas Eriksson 2, Johan Eneqvist 2, Christer Olsson 2, Henrik Nordeldt 2.

Publik: 12 044.

MATS ARONSSON

Mer läsning

Annons