Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tuffe Uffe" blir historisk i NHL

Annons

Tidigare har Stefan Lunner, New York Islanders, och Calle Johansson, Washington, agerat assisterande coacher i NHL.

Lunner var dock målvaktstränare och Johansson bara inhoppare i ett fåtal matcher under en skadeperiod.

Därmed blir Ulf Samuelsson kommande säsong historisk, när den 42-årige förre Leksandsbacken (81-84 samt två matcher lockoutsäsongen 94/95) hämtas från AHL-klubben Hartford, där han var tränare den gångna säsongen, för att bli Wayne Gretzkys högra hand i Phoenix Coyotes.

-Ulf var en toppback i NHL under 17 säsonger och vann två Stanley Cup-titlar. Som förre detta lagkamrat vet jag med vilken intelligens och passion han spelade hockey, vi ser fram emot att Ulf ska hjälpa till att utveckla våra backar till bättre spelare, säger Gretzky.

General managern Michael Barnett till klubbens hemsida:

- Vi har en stark grupp med unga backar och kände att det skulle vara väldigt givande för dem att lära sig spelet och bli coachade av en tidigare NHL-back.

Ulf Samuelsson räknas som en av de hårdaste spelarna i NHL:s historia. Han gjorde sammanlagt 1080 NHL-matcher för Hartford, Pittsburgh (med vilka han vann Stanley Cup 1991 och 1992), Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers och New York Rangers innan han lade skridskorna på hyllan år 2000. Totalt blev det 332 poäng (57 mål och 275 assists) och 2453 utvisningsminuter för Samuelsson i NHL.

I Rangers spelade Samuelsson 203 matcher tillsammans med legenden Gretzky.

- Wayne ringde och förklarade att han ville ha före detta NHL-back som assisterande tränare. Han ville även ha någon med pondus som kan ryta till när det behövs, beskrivningen passar ganska bra in på mig, säger "Tuffe Uffe" till Aftonbladet.

- Min målsättning är att Coyotes motståndare ska tycka det är tufft och jobbigt att möta oss. Det finns lägen när man kan spela mycket fysiskt och elakt och det ska Coyotes backar lära sig.

Mer läsning

Annons