Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror på "Turen"

Annons

Han har varit borta några år från arbetet med Finnmarksturen, men i höstas kunde han inte hålla sig längre. Då hade det i år 15-årsjubilerande loppet gått från cirka 2 900 anmälda i slutet av 1990-talet till cirka 1 400 förra året.

- Visst kan det bli så att vi inte ens når upp till den siffran i år, men det viktigaste är att vi nu håller ihop det här några år framåt och via marknadsföring får folk att vilja komma hit och cykla.

Börje tillägger:

- De som är med och cyklar tycker ju att loppet är bra, nu gäller det bara att sprida detta och inte vara negativa. Finnmarksturen är trots allt fortfarande Sveriges största mountainbikelopp.

Inför årets "Turhelg", 27-28 augusti, har arrangörerna satsat på flera förändringar:

o Stora Finnmarksturen (11.2 mil) byter dag med barnens Lilla Finnmarksturen. De vuxna tävlar på lördag och barnen på söndag.

o Provturen (3 mil, Grängesberg-Ludvika) har premiär på lördagen.

o Rejäla markarbeten på flera platser, stigpartier har röjts från rötter och stenar och sedan grusats. Främst gäller detta mellan Grängesberg och Ludvika, men även kring Stensboberget och förhoppningsvis snart även efter Skattlösberg.

- Det här jobbet längs stigarna har letts av Micke Falk. Han har lagt ner ett enormt jobb, berömmer Börje Lindberg.

Micke Falk har dock haft hjälp av många frivilliga, bland annat Börje Lindberg själv, som måndagskväll efter måndagskväll under våren samt ett antal söndagar i höstas slet ont i skogen.

- Vi är väl sådana som känner att det här loppet inte får försvinna och därför vill göra allt för att det ska bli bättre.

Stigförbättringarna kan främst gynna vad Börje Lindberg kallar för "den breda massan", inte minst de som vill testa ett mountainbikelopp och kanske börjar med att åka Provturen.

- Det är ju så att det är viktigt att de som kommer hit får en bra upplevelse och sedan sprider det vidare till folk de känner.

- Då gör det inte så mycket om det skulle komma några färre i år, vi får förhoppningsvis igen fler ett annat år i stället, konstaterar Börje Lindberg.

Men hur många är anmälningarna till "Turhelgen" så här en månad innan?

- I tisdags hade vi 314 anmälda till stora loppet, 17 till Provturen och 63 till lilla loppet.

Låter ju inte så hävligt?

- Nej, kanske inte. Stora loppet har vi helt klart färre anmälningar till än vanligt, däremot har vi fler än vanligt till lilla loppet och ungefär som väntat till Provturen. Där är målet att ha 100 åkare så här premiäråret.

- Sedan är det så att vi vet att många väljer att anmäla sig sent. Jag tror att om vi bara har 800 anmälda den 12 augusti så kommer vi att landa på cirka 1 500 åkare.

Han blickar upp i skogsbacken ovanför Knutsbo, ser den numera så cykelvänliga stigen ringla sig och säger:

- Vi har fått mycket positiva reaktioner från allmänheten på allt jobb som lagts ner med stigarna. Det är en kul bieffekt till det här.

För sådan är han, 56-årige Börje Lindberg. Det finns liksom ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Om anmälningsläget är dåligt just nu är det bara att jobba vidare, belöningen ska komma en gång.

Så avslutar han stilenligt:

- Vi måste se möjligheterna.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons