Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tror inte på masstester av hjärtan

Annons

- Jag tror inte på det där med att masstesta idrottsungdomar. Det ligger utanför vårt område. I stället är det upp till föräldrarna att ta ansvar för sina barn.

Det menar Lars Lisspers, rektor på idrottsgymnasiet i Mora.

Han har läst att det ligger ett förslag från ett av landets distrikt, som går ut på att hjärttesta alla ungdomar.

- Jag tror det var Västerbotten som skulle införa medicinska tester. Men jag tycker den uppgiften varken ligger på idrottsrörelsen eller skolan. Det är föräldrarna som måste ta ansvar för att deras barn mår bra. En tränare till exempel ser ju den här unga idrottaren i en enda miljö, medan föräldrarna ser sina barn i fler sammanhang och kan då bättre se om individen kanske inte mår så bra som de normalt borde.

Lisspers är inte bara rektor på idrottsgymnasiet. Han är även fys-tränare i Mora IK, en klubb med närmare 400 aktiva ungdomar. Han berättar att just ishockeyn är det enda av närmare 70 specialförbund, där det ställs extra hårda krav på ledarna.

- Alla hockeytränare får genomgå en specialutbildning och där ingår bland annat det här med skador och sjukdomar. Och ishockeyn är det enda specialförbund med sådana krav på utbildning.

Lars Lisspers säger att de här plötsliga dödsfallen bland idrottsungdomar skapar många frågeställningar, men han menar att det inte får bli någon hysteri i det hela.

- Rädslan att träna får inte ta överhanden. I dessa datatider får inte det här komma som någon bromskloss. Att röra på sig är själva grunden i livet och trots det som hänt är idrott friskvård, inte tvärtom. Däremot är det viktigt att lyssna på kroppens signaler, säger Lars Lisspers.

Fakta | Plötslig hjärtdöd

0,2-0,3 procent av unga aktiva lider av medfödda missbildningar på hjärtat. Cirka 10 procent av dessa drabbas av plötslig död i samband med idrottsutövande.

Av 100 000 idrottare per år, drabbas statistiskt 2,3 av plötsligt dödsfall. Den klart övervägande delen är pojkar och män.

Det går en gräns ungefär vid 35 års ålder. Pötsliga dödsfall som inträffar före 35 års ålder, beror främst på medfödda hjärtfel. Plötsliga dödsfall bland idrottare över 35 år beror nästan aldrig på medfödda hjärtfel, utan på sjukdomar i kranskärlen. (TT)

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons