Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt i Monte Carlo

Annons

Allra jobbigast hade Thomas Rådström, som inte ens tog sig till start på första specialsträckan med sin Citroen Xsara - hans motor skar redan på transportsträckan.

Något bättre gick det för Kenneth Eriksson och Tina Thörner i premiären med Skoda. De klarade halva första sträckan innan växellådan rasade.

- Men vi klarade oss i mål på sträckan, och sedan hade vi tur, säger Tina Thörner. Andra sträckan blev struken.

Orsaken till strykningen är en ny regel för året. VM-rallyna har tidigare haft vissa områden som varit förbjudna för publik - alla övriga områden har varit fritt fram. Nu är det av säkerhetsskäl tvärt om: Nu har man vissa områden tillåtna för publik - alla övriga områden är förbjudna.

Publiken tog dock ingen större hänsyn till den nya regeln - och sträckan ströks av säkerhetsskäl.

Det gjorde att Kenneth kunde köra sin Skoda direkt till servicen inför tredje sträckan och fick växellådan bytt.

- Tyvärr blev det inte riktigt bra ändå, berättar Tina. Kenneth fick stora svårigheter att växla.

Det som krånglade är en liten "makalös manick" som gör att det går att växla utan att använda kopplingen. Utan den i funktion blev det betydligt jobbigare att köra.

- Men jag tycker han hängt med bra i alla fall, säger Tina. Men nu har vi båda våra märkeskamrater, Toni Gardemaister (10:a) och Roman Kresta (11:a), före oss, och passade därför på sista specialsträckan på att testa lite andra uppställningar för bilen, för att kanske med hjälp av de testerna kunna hjälpa dem till bättre placeringar.

Någon kris tycker dock Kenneth och Tina inte att det är ännu. De ligger på 13:e plats, drygt 3 minuter efter täten, i ett rally Kenneth inte kört på åtta år, dessutom ett asfaltsrally, som är Kenneths svagaste punkt.

- Vi tycker det går riktigt bra efter omständigheterna, säger Tina. Och vi har väldigt roligt i bilen. Här är avgjort inga sura miner.

Leder rallyt gör faktiskt förra årets juniorvärldsmästare Sebastian Loeb i en Citroen Xsara. Men trots att fabriksteamen får ha tre bilar föranmälda i år, får Loeb inte räknas in i märkes-VM. De tre bilar Citroën hade föranmält har alla brutit.

Tvåa ligger Tommi Mäkinen, Subaru och trea Colin McRae, Ford.

Kenneths gamla märke, Hyundai, har redan brutit tävlingen med alla sina fabriksbilar.

Tredje svensken i rallyt - junioren Daniel Carlsson, ligger totalt 26:a med sin Ford. Bland juniorerna ligger han åtta.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons