Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trettioårsjubileum för Trettondagsrundan

Annons

Det var 1972 som Hans Jäderström och Sven-Åke Stenälw tog initiativ till att en liten endurotävling runt soptippen i Falun skulle genomföras på Trettondagsafton 1973.

Första året kom 15 motorcyklar till start.

- Då var det bara en "plojtävling", menar SMK Dalas Johnny Jansson. Och att det skulle bli en tävling som skulle fortsätta i 30 år i följd, utan avbrott eller ens en flyttad tävlingsdag, kunde väl ingen drömma om då.

I dag är det en populär tävling, dit många av de duktigaste förarna gärna anmäler sig. Fortfarande handlar det om "soptippen runt", men startfälten har tiodubblats, och kvaliteten på förarna är hög.

- I år får vi bland annat hit regerande världsmästaren i enduro - Anders Ericsson, berättar Jonny.

Anders vann Trettondagsrundan i fjol, och är aktuell att komma på frimärke i år. Totalt har Anders 5 VM-guld att skryta med. Men ännu mera meriterad är faktiskt Sven-Erik Jönsson från Tibro, som genom åren erövrat inte mindre än sex VM-guld.

Tolfte guldet i samlingen står Folkares Björne Carlsson för. Men trots de tunga meriterna kan det mycket väl bli en annan segrare i tävlingen - killar som Fagerstas Pär Andersson, som vann för två år sedan, FMCK:s Daniel Eld, Grängesbergs Roger Andersson eller varför inte SMK Gävles Stefan Karlsson, som tidigare tävlat för SMK Dala.

I juniorklassen blir det också ett tufft startfält. Karlskogas Joakim Ljunggren får väl ses som favorit, men han lär få se upp med killar som Folkares Robert Lundgren, FMCK Faluns Anton Hols och varför inte arrangörsklubbens två ess; Stefan Karlsson och Tom Finne.

I motionsklassen P40 gör för övrigt Gert Nyström, SMK Dala sin 30:e start. En prestation i sig själv bara det!

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons