Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden bruten för IBF:s damer

/
  • Jenny Magnusson var en av målgörarna i den andra av SM-semifinalen mot Iksu. Foto: Esbjörn Johansson/arkiv
  • IBF Faluns Sara Kristoffersson skriker ut sitt segervrål efter att Iksu besegrats med 3-2 i den andra SM.semifinalen. Foto: Mats Ragnarsson
  • Sara Kristoffersson slog in det avgörande målet och ett kämpande IBF Falun får ladda om till på söndag. Då avgörs det vilket lag som går vidare till final – IBF Falun eller Iksu. Foto: Johan Lundahl/arkiv.

Annons

Efter att ha sprungit motsvarande fyra spyor fick hon den utdelning hon slitit för hela matchen. Klockan stod på 13.14 i den tredje perioden när den lilla lätta vita bollen lämnade Sara Kristofferssons klubba, passerade förbi Therese Johansson i Iksumålet, slog i nätet och på vägen dräpte det så efterhängsna Iksuspöket.

– Bollen studsade ut på kanten mot mig och jag tänkte ”nu eller aldrig” och klippte till, berättar hon om målet som betyder att drömmen om Globen fortfarande lever.

Att det var en tursam studs kan man kanske säga, men det arbete som lades ned gjorde den turliga studsen mer än förtjänt.

– Vi sliter något enormt, men det var hur kul som helst att spela den här matchen, säger hon efter att hon hämtat andan efter segervrålen.

Inramningen var så gott som perfekt. Ett fullpackat Iksu sportcenter levde rövare, men en tapper liten Falu-klack gjorde allt för att höja moralen hos gästerna. Om den nu behövde höjas, det vill säga.

För redan från första tekning syntes det att den bedrövande insatsen på hemmaplan var summerad, glömd och ersatt av inställningen: nu är det färdiglekt.

– Vi satt och peppade hela vägen upp, vi var nästan förbannade, berättar Kristoffersson.

Iksu i sina bästa stunder är ett under av fart, teknik och bländande passningsspel. Efter år av tröstlösa försök att besegra Iksu på sin hemmaplan lyckades IBF Falun i går finna kuren mot spöket.

Faluspelarna låg tätt, på gränsen till perverst, nära motståndarna, högg på alla bollar och använde sitt fysiska övertag till fullo. Hemmapubliken satte kaffet i halsen över de tuffa dalkullorna vid flera tillfällen, men taktiken var fulländad.

Även när laget var tillbakapressat i den andra perioden tilläts inte Iksu komma till särkilt många farliga lägen.

– Jag tycker att det kändes som att det var vår match hela vägen, det studsade liksom vår väg, säger Sara Kristoffersson.

Studsar, svett och spyor. Repris i morgon och Globen är ett faktum.

Matchfakta:

IKSU–IBF FALUN 2–3 (0–2, 2–0, 0–1)

  • Första perioden: 0–1 (8.12) Emma Lundmark (Sofie Andersson), 0–2 (9.06) Jenny Magnusson (Cecilia Hast).
  • Andra perioden: 1–2 (2.51) Elin Rhöös (Monika Lindkvist), 2–2 (13.41) Sofia Olsson (Elin Rhöös) spel fem mot fyra.
  • Tredje perioden: 2–3 (13.19) Sara Kristoffersson (Camilla Granelid).
  • Skott: 22–21 (6–8, 6–6, 10–7)
  • Utvisningar, Iksu: –. Faun: Cecilia Hast 2, Sara Kristoffersson 2.
  • Domare: Anders Blomqvist & Marcus Petersson.
  • Publik: 750.

Mer läsning

Annons