Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre nya Damkronor

Annons

Klara Myrén, Cecilia Östberg och Rebecca Lundgren är alla femton år gamla och fick alla samma glädjebesked i lördags: ni ska på landslagsläger i slutet av juli.

- Jag och Klara satt och åt, och pappa pratade i telefon i samma rum. Det var Peter (Elander, förbunskapten Damronorna) som ringde för att berätta att vi var uttagna, berättar Cecilia och fortsätter:

- Det var häftigt, det känns spännande.

Även Rebecca fick meddelandet under kvällen:

- Jag blev väldigt glad, det är ett tecken på att det har gått bra.

Och bra har det gått för Leksandsspelarna. De var alla tre med i det regionslag som vann regions-lagsturneringen i Sandviken tidigare i år, en turnering för de bästa spelarna i Sverige upp till 18 års ålder.

Bra har det även gått i klubblaget. Även om Leksand slutade näst sist i division 1 östra var säsongen en framång för den unga trion. De var tre av lagets mest framstående spelare och bildade tillsammans en riktigt vass power play-kjedja.

- Vi har spelat i samma kedja en hel del förut, men nu på sistone har det mest varit i power play vi fått vara på isen tillsammans, förklarar Cecilia.

Förutom att alla är födda 1991, spelar för Leksand och är uttagna till Damkronorna, är de alla offensiva spelare. Vissa skillnader finns det dock mellan dem.

- Cecilia och Klara gör mest mål, jag är mer av en framspelare, förklarar Rebecca.

För tillfället pågår Leksands hockeyskola, där alla tre är med och slipar på de tekniska detaljerna som inte hinns med under vintersäsongen. Nu fungerar det även som en förberedelse inför vad som komma ska. Om en och en halv vecka drar de nämligen till Landskrona. Först väntar ett läger med juniorlandslaget, där inte bara de bästa svenska spelarna deltar, utan även tio kanadensiskor.

- Det ska bli roligt att spela med dem, de är säkert väldigt bra, säger Cecilia.

Veckan därpå följer så det stora lägret, med de Damkronor som alla tre såg ta OS-silver i februari. Att de nu ska vara en del i den truppen kändes avlägset då.

- Nej, det trodde man väl inte, erkänner Klara.

Men de ber inte om ursäkt för sin medverkan, målen är klara:

- Först gäller det att slå sig in i truppen, visa att man platsar. Men det stora målet är att spela VM och OS, menar Cecilia som får medhåll från kamraterna.

STEFAN ÅBERG

Mer läsning

Annons