Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travsatsning värd respekt

/
  • Allt fler unga tjejer tar sig an utmaningen att bli travtränare. Sophie Ställberg, 24, är senaste exemplet i Dalarna på en ung tjej som satsar tufft i en sedan tidigare mansdominerad bransch. Varmblodet Pims Cliffhanger och kallblodet Spangmo Pil är två av Ställbergs nio hästar i stallet.

För Sophie Ställberg handlar allt om travhästar.
Efter tre år som skötare i Italien gör Borlängetjejen en spännande satsning som proffstränare på Romme.
– Det var dags att ta steget fullt ut, säger 24-åringen.

Annons

Kärleken till hästen har alltid funnits i Ställbergs hjärta. Redan som liten sprang hon i stallet hos Rommetränaren Tommy Eriksson.

– När skolan var slut jobbade jag extra hos Tommy. Och efter studenten har jag jobbat heltid med hästar, berättar Ställberg.

Tiden i Italien var både tuff och lärorik. Erfarenheter hon nu har med i bagaget när hon ska leva på travtränaryrket.

– Första året i Italien, 2007, jobbade jag i Bologna hos stall Trio. Och där fanns tränare som Alfredo Pollini, Vincenzo Tuffano och Per Engblom.

– Jag hann även med en avstickare till Bengt Holm under ett halvår. Därefter jobbade jag hos stall Ucci Riccitelli och Heikki Korpi i Rom under ett och ett halvt år.

Chansen att bli sin egen kom efter att Sophie Ställberg återvänt till Borlänge.

– När jag kom hem igen så frågade Svante Johansson (stall Travecon HB) om jag ville träna hans hästar. Stallet, hagarna och träningsmarkerna fanns på den här (pekar sig omkring) gården i Romme.

– Jag vet att jag har alla grunder och kände även att det var dags för mig att satsa.

Proffstränarkursen på Wången är avklarad och från och med 1 januari så står Sophie Ställberg på egna travben.

Vad anser du att du är bra på?

– Jag ser vad som är bra för hästarna och jag tränar mycket individuellt. Allt uppdelat efter behov och kapacitet hos respektive häst.

– Ridträning är ett moment i sammanhanget.

Har du någon tränarfilosofi och i så fall vilken?

– Jag är inte mycket för att träna i snabba farter. Jag tränar hellre länge och i långsamma farter, för att bygga upp styrka och hårdhet.

Vad krävs för att du ska överleva i den tuffa travbranschen?

– Att jag får fina hästar att träna och att de ska fungera bra när det blir tävlingsdags.

– Mitt stora intresse är att träna hästar och jag har lärt mig mycket som jag nu tar med mig som tränare. Jag har kör- och montélicens men kommer för det mesta att leja in andra kuskar att köra mina hästar i lopp.

Vilken är den största skillnaden mellan italienskt och svenskt trav?

– I Italien handlar det mesta om unghästsatsning. Det varma klimatet gör även att de kan börja tidigare med sina hästar, men det är även mer industri över travsporten i Italien.

– I Sverige har man en bredare och bättre syn på det mesta.

Hur väl rustad tycker du att du står inför din proffssatsning?

– Ganska bra faktiskt. Vi har kör- och åkervägar runt gårdens hagar. Skogsslingor att tränar på och i Nybroberget kan vi bedriva backträning.

– Närheten till Rommetravet är också värdefullt.

Vilket mål har du under ditt första proffsår?

– Målsättningen är att stallets hästar ska fungera bra. Därifrån vill jag bygga verksamheten vidare och försöka bli bättre i allt jag gör.

– Det här är min största utmaning hittills. Samtidigt är jag väl medveten om att det är hårt arbete som gäller, men jag har intresset för att lyckas och det gäller att prestera.

– Drömmen vore att få fram några fina tävlingshästar och unghästar, avslutar Rommetravets färska tillskott i proffskåren, Sophie Ställberg.

Mer läsning

Annons