Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travprofil av med proffslicens efter avelsfusk

Annons

Först upptäckte kände uppfödaren och travtränaren Michael Demmers ett inbrott på hans gård "Västerbo".

Några timmar senare kom ett ännu värre dråpslag; indragen proffslicens och böter på 375 000 kronor.

- Just nu känns det oerhört tungt, jag vet inte alls vad jag ska göra, säger Michael Demmers till TT.

Svenska Travsportens Centralförbund (STC) tog till storsläggan och dömde på onsdagen Demmers för brott mot det svenska registreringsreglementet för travhästar. Demmers blir av med sin tränar- licens under två år och får böta 375 000 kronor - ett av de hårdaste straffen utdömt inom svensk travsport.

Anledningen är följande; i Sverige har avelsgodkända utlandsstationerade hingstar (så kallade listhingstar, oftast amerikanska och franska) rätt att årligen betäcka max 25 ston i Sverige. Om en sådan hingst är fulltecknad i Sverige kan ston transporteras till andra länder, betäckas med samma hingstar och senare registrera avkomman som svenskfödd.

Demmers har inkommit med osanna uppgifter om att ston ska ha inseminerats på Åland, men i stället har inseminerats i Sverige.

Eftersom fölen inte godkänts i Finland riskerade ett 20-tal hästar att bli statslösa.

Men STC godkänner nu unghästarna som svenska, men drar in Demmers licens och ger honom dryga böter för att han "skadat travsportens anseende".

- Jag erkänner att jag har gjort fel, men jag anser att straffet är för hårt. Dessutom har det varit ett vedertaget fusk bland uppfödare och nu känns det som om jag får ta hela smällen för det, säger Michael Demmer, som överväger att överklaga STC:s dom

(TT)

Mer läsning

Annons