Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totalsegern är nära

Annons

Anders Ljungberg leder visserligen inför den avslutande Finnmarksturen, men i sammandraget måste en deltävling räknas bort och då ligger Eriksson bättre till.

- Det krävs att jag kör bort mig rejält för att jag ska missa totalsegern, konstaterade Eriksson efter målgången i den 14:e upplagan av Långa Lugnet.

Eriksson var en värdig segrare. Han höll sig i täten under hela loppet och vann även två spurtpriser efter vägen.

Vid den sista varvningen hade han sällskap av sju åkare.

- Sedan ryckte jag, Anders Ljungberg och Magnus Palmberg.

Också Ljungberg, Hakarpspojkarna, tvingades släppa och in på Lugnets skidstadion kom endast Eriksson och Palmberg, tävlandes för Sandvikens CK. Eriksson var dock ett tiotal meter före och gav aldrig Palmberg en chans.

- Ett tag kändes det som om Palmberg var starkast, så jag bestämde mig bara för att hänga med honom. Men det visade sig att jag hade de bästa krafterna kvar, sade en nöjd segrare.

Tidigare i veckan var han något osäker på formen.

- Ja, jag var magsjuk. Men det var inget som jag kände av nu.

Klubbkompisen i Upsala CK och också boendes i Falun, Jens Westergren, tog sig förbi Anders Ljungberg och ordnade bronset.

Nämnas bör också unga dalaåkarna Lars Bleckur, IK Jarl och Jonatan Steén, Falu CK, som cyklade in på 13:e respektive 14:e plats.

I damklassen tog Södertälje CK:s Maria Östergren sin tredje raka seger i Långloppscupen. Hon har dock inget med slutsegern att göra eftersom hon missade de två första deltävlingarna. Hon kan heller inte köra Finnmarksturen som kolliderar med OS.

Hur högt siktar du i OS?

- Topp åtta. Jag tror att det är en rimlig målsättning.

Vad tyckte du om dagens tävling?

- Det är väldigt tufft här. Upp och ner hela tiden, så visst var det en bra genomkörare inför OS.

Bakom suveränen Östergren cyklade Borlänge CK:s Erica Österlund in på en fin andraplats, besegrad med nära tolv minuter.

- Jag har haft en del otur i tidigare lopp, men i dag hade jag bättre flyt. Jag vet att ett gäng cyklade fel och att Åsa Erlandsson fick punktering.

Samtidigt svarade förstås Avestatjejen Österlund för ett mycket starkt lopp på den krävande banan. Bronset gick också till Dalarna genom Slättas Hanna Bergman som gjorde sitt första lopp på tre år.

Långa Lugnet är och ska vara en tuff deltävling i Långloppscupen. I och med sommarvärmen blev den än tuffare och det gjorde att långtifrån alla 500 startande tog sig runt de dryga sju milen.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons