Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppkonståkare bygger grunden i Orsa ishall

/
  • Vänner över nationsgränser. Orsaåkarna Natalie Björk, Karolina Andersson, Madelene Nilsson och Stina Sinders tillsammans med vännerna Rowena och Lauren Mackessack-Leitch från Aberdeen och Lynda och Kimberlea Logie från Elgin.  Foto: Lynda Lundin
  • Gillar spänning.
  • SM-medaljös. Malin Hållberg-Leuf har kommit från Ö-vik till Orsa för att träna för ryska Tanja Magnusson.  Foto: Lynda Lundin
  • Teamwork. Greame Summers och Sue Farrell är syskon och tränar tillsammans i Skotska staden Aberdeen. Här hjälper de sin gemensamma åkare Lynda Logie att förbättra flygskärspositionen.  Foto: Lynda Lundin

Annons

Se bildspel!

Det årliga träningslägret i konståkning har intagit Orsa ishall och Bergetskolan. Under tre veckor pratas det, förutom svenska, både engelska och ryska på rinken.

Orsa konståkningsklubbs ordinarie tränare David Haywood har för andra året i rad bjudit in sina tränarkollegor med åkare från Skottland. Orsaåkarna har i sin tur varit över och tränat i Aberdeen - ett internationellt utbyte som både ungdomar och ledare uppskattar.

- Det är kul att lära känna folk från andra länder, säger Natalie Björk från Orsa KK.

- Det blir en annan miljö på isen, instämmer klubbkompisen Karolina Andersson.

De sitter tillsammans med sina nyvunna, skotska vänner och spelar kort i cafeterian. Det är snart dags att gå på isen igen - för tredje gången i dag. Tre timmar is om dagen och en timme dans eller fysträning står på schemat. Den intensiva träningen som ska bygga upp grunden inför kommande tävlingssäsong.

Vad gör du här utöver att träna? frågar tidningen Malin Hållberg-Leuf, trea på SM i år.

- Äter och sover.

Varför har du kommit till Orsa?

- Jag kom hit därför att Tanja Magnusson (en av Sveriges ryska topptränare) är här.

- Det är ett bra läger, bra tider och bra mat. Men det har tyvärr varit lite dåligt väder.

Malin Hållberg-Leuf är 28 år och en av Sveriges mest välmeriterade konståkerskor. Hon vann SM i fjol, en titel som hon dock inte lyckades försvara i år då hon bara kom trea. Under 2006 heltidssatsade hon på isen, men säsongen 2007 gick hon tillbaka till att jobba 75 procent. En förklaring till det försämrade resultaten?

- Jag tog ett friår för att träna på heltid. Det blev en helt annan kvalitet på träningen.

Nästa år är det VM i Göteborg. Malin har tidigare deltagit i stora internationella tävlingar, men hon har aldrig representerat Sverige i ett Europa- eller Världsmästerskap.

- Mitt främsta mål är att klara trippel flip. Jag behöver ett trippelhopp till för att komma med i landslaget. För att nå upp till toppgruppen som representerar Sverige i EM och VM behöver jag även trippel ögel.

Hållberg-Leuf gör i dagsläget dubbel axel, trippel salchow och trippel toeloup.

Men på senare år har andra moment än hopp blivit viktiga. Ett relativt nytt bedömningssystem ger utdelning även för höga svårighetsgrader i piruetter och stegsekvenser. Till exempel får åkaren en högre baspoäng om hon eller han byter skär och håll i piruetterna.

Något som Malin Hållberg-Leuf kan dra nytta av eftersom hon har både mjuk åkning och en välutvecklad skridskoteknik.

- Det gäller att satsa på skärombyten i alla piruetter.

En annan kvalificerad skridskoåkare som kommit till Orsa för att slipa formen inför kommande säsong är Felicia Bartoletti. Hon är en lovande junior som kom fyra på Junior-SM och sexa på nordiska mästerskapen för juniorer i år. Hon är på isen med sin ryska hemmatränare Vera Pokrovskaja och klubbkompisarna Agnes Klinga, Malin Truvé och Jill Asklund, även de SM-åkare från Stockholms konståkningsklubb.

Mer läsning

Annons