Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony sitter lugnt

Annons

Lite längre ner i sammandraget kämpar en dryg handfull förare om att klara sig kvar i GP-serien till nästa år, däribland svenskarna Mikael Max och Andreas Jonsson.

Tony själv är lugn och samlad inför Ullevi-tävlingen.

- Det kändes bra i tisdagens elitseriematch. Jag har inte kört mycket efter hjärnskakningen men var inte så ringrostig som jag befarade. Jag tycker det mesta känns positivt, säger han.

Med ett färskt lag-VM guld i bagaget och Tony Rickardsson i delad GP-ledning med Nicki Pedersen borde det mesta vara frid och fröjd i svensk speedway på internationell nivå.

Nästa säsong är det inte säkert att Tony får mycket svenskt sällskap i GP-serien. Mikael Max och Andreas Jonsson har båda chansen att kvala in. De ligger 13:e respektive 14:e i sammandraget, de tio bästa är klara för fortsättning.

- Jag tror att viljan kommer att avgöra väldigt mycket. De av oss som har chansen att vara bland de tio första och vill mest klarar av det. Jag vet att jag själv har kapaciteten och jag ska göra allt som jag kan göra, säger Mikael Max, som förra året slutade femma i GP-serien.

- Redan före lag-VM-guldet började det kännas bättre i åkningen för mig och det har hållt i sig sedan dess. Det känns positivt inför tävlingen på Ullevi, fortsätter han.

Andreas Jonsson har haft problem med ryggen inför tävlingen i Göteborg, sviter efter en vurpa under lag-VM.

- Jag hade riktigt ont i tisdags under elitseriematchen och kunde inte köra i England i onsdags. Det gör mycket ont i startögonblicket, berättar han.

Andreas hade som mål innan säsongen att vara bland de sju bästa, inför Ullevi-tävlingen väljer han en låg profil.

- GP-tävlingarna är lite som kortspel, man måste ha tur med lottningen och mycket annat. Ibland kan man åka dåligt men glida med på ett bananskal, andra gånger åka bra men sakna tur och åka ut direkt, säger han.

- Visst tänker jag ofta på att vara bland de tio första, men jag försöker att undvika det. Tänker jag för mycket blir det svårare att prestera bra, fortsätter han.

Sex av de 22 platserna i nästa års serie delades ut efter GP-kvalfinalen i Poole i söndags, Peter Karlsson var ende svensk som hade kvalificerat sig dit men han blev skadad redan i sitt första heat.

Om ingen svensk, förutom Tony, blir bland de tio bästa är det upp till arrangörerna som delar ut sex wild cards.

- Vi har valt det upplägget eftersom starka nationer som Sverige ska vara representerade, säger John Postlethwaite som äger rättigheterna till GP-serien.

- Svenskarnas prestationer så här långt har givit mig lite huvudvärk men det är fyra tävlingar kvar och både Andreas och Mikael har visat att de har kapacitet. Men om ingen av dessa kvalar in kan jag lugna de svenska fansen och lova att det blir fler svenskar än Tony i GP-serien nästa säsong, fortsätter han.

Ingen av de sex svenskarna fick chansen att träna på Ullevi-banan under fredagen, som var planerat. Regnet satte stopp.

Under fredagen blev det dock klart att Ullevi kommer att stå som GP-arrangör i speedway fram till 2007.

- Ullevi är en bra arena, säger John Postlethwaite. Nästa år är GP-serien också tillbaka på Stockholm Stadion. Förutom Sverige kommer även Polen ha två GP-tävlingar nästa säsong.

Förutom Rickardsson, Max och Jonsson kör även Peter Karlsson, David Ruud och Peter Ljung på Ullevi. (TT)

SUNE KARLSSON

Mer läsning

Annons