Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony missade starten och finalen

Annons

Svenskarna imponerade när årets tredje deltävling i GP-serien i speedway kördes på mäktiga Millennium Stadium i Cardiff.
Den regerande världsmästaren Tony Rickardsson var lika bra som vanligt – till en början.
Han vann sina två första heat utan att riktigt verka anstränga sig, och sedan när det verkligen började gälla så visade han sin klass.

Fram till semifinalen körde han klockrent, men väl där började det att jäklas för svensken.
Dels började det plötsligt regna, dels blev Rickardsson lottad att starta från tredjespår och så blev det lite förvirring i starten.

Startlamporna verkade inte fungera som de skulle, så Rickardsson drog snabbt tillbaka cykeln, och innan han riktigt hann göra sig redo så släppte domaren i väg förarna. Tony kom i mål som trea, men sprang i väg för att prata med domaren Tony Steele för att protestera mot starten.

Men ett långt telefonsamtal med Steele gav till slut Rickardsson upp, och han fick nöja sig med 13 VM-poäng.

Om Tony lämnade Cardiff besviken var Mikael Karlsson desto gladare.
’’Micson’’, som tog en pallplats även i årets första deltävling, hade placeringsraden 1–2–1–1–2 i sina heat fram till finalen.

I finalen var han dock chanslös mot Ryan Sullivan, som därmed tog sin första GP-seger.
Tvåa kom Todd Wiltshire och ’’Micson’’ blev trea.

– Jag är jätteglad. Att få köra ända från början (på kvaltävlingen) och ändå gå så långt som till final. Otroligt skönt, sade Mikael.

Även nykomlingen Andreas Jonsson körde strålande till en början, och vann sina tre första heat.

– Det kändes oerhört bra. Jag gjorde några kanonstarter, och det kändes verkligen som om jag hängde med, sade han till SvT Extra.

’’Hängde med’’ var lite väl ödmjukt sagt av Andreas.
Sanningen var att han vann sina tre första heat överlägset.
Men när han körde för en plats i semifinalen ville han lite väl mycket, och efter en tredjeplats under de första varven körde han rätt in i Leigh Adams – och blev utesluten.

Sju VM-poäng blev ändå facitet för Jonsson.
Banan var väldigt svårkörd. Den blev snabbt spårig och väldigt hal, vilket medförde att det blev mängder av omstarter efter omkullåkningar.

– Den är otroligt hal, nästan omöjligt att köra om. Men det är bra grepp ute vid sargen, klarar man bara av att köra där så går det fort, sade Mikael Karlsson.
Den fjärde svensken i GP-serien, Niklas Klingberg, hade åter igen en bedrövlig tävling och fick nöja sig med 19:e plats.

I sammandraget delar nu Rickardsson ledningen med Ryan Sullivan, då båda har 53 poäng.

Nästa VM-deltävling körs i Slovenien den 22 juni.

NICLAS JOHANSSON/TT

Mer läsning

Annons