Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tony "bara" tvåa

Annons

Men det var Tony Rickardsson som imponerade mest under tävlingen. Han vann varje heat fram till finalen och det verkade som om han bestämde själv hur han skulle vinna.

Ibland tog han starten och bara drog ifrån. I något heat låg först trea för att nästan omgående attackera och gå förbi de framförvarande till lätt seger.

De 26 255 i publiken stortrivdes. Men i semifinalen drog åskådarna efter andan. Rickardsson tog starten, men fick upp cykeln på bakhjulet på bortre långsidan och var ytterst nära att slå runt.

- Det var det bästa heat jag någonsin kört tror jag, säger han med ett stort garv.

- Jag tappade ju fart och åkte ned till sista plats efter stegringen, ändå vann jag.

Och tog sig till final tillsammans med klubbkompisen Leigh Adams, tjeckiske överraskningen Lukas Dryml och amerikanen Greg Hancock.

Alltså ingen Ryan Sullivan och ingen Jason Crump, Rickardssons närmaste konkurrenter om VM-titeln. Och heller ingen Tomasz Gollob, Polen, som var kvällens mest besvikna förlorare och han gav upp när han insåg att han skulle åka ut redan två omgångar före semifinalen.

Detta innebar att Rickardsson redan i detta läget var en vinnare. Han hade redan dragit ifrån i toppen och leder nu GP-serien på 132 poäng, före Sullivan, 123 poäng och Jason Crump, Australien, 108.

Kanske var det därför och det faktum att allt stämt så bra fram till finalen som gjorde att han inte vann.

- Jag tappade lite i koncentration i första böj, berättar han.

Och vips fick Adams greppet och det släppte han aldrig.

Leigh Adams tog sin första seger någonsin i GP-serien och var självklart mycket nöjd efteråt.

Och trean Lukas Dryml trivs också bra i Sverige. Detta var hans andra finalplats under årets serie. Den förra tog han i Stockholm i juli.

För övriga svenskar var det ömsom vin, ömsom vatten.

Mikael Karlsson inledde trögt men såg stark ut när han tog sig till semifinal genom att vinna heatet dessförinnan från en startplats på ytterspår. I semifinalen tog det dock stopp då Rickardsson och Leigh Adams blev för svåra. En delad femteplats är ändå klart godkänt för Mikael Karlsson, som ligger femma i sammandraget på 85 poäng.

Brodern Peter, som kom in som reserv, hamnade på 15:e plats. För övriga svenskar gick det sämre. Unge David Ruud åkte ut efter två heat, Andreas Jonsson och Niklas Klingberg efter tre. För Klingberg blev det fyra nya GP-poäng. Hans klubbkompis i Masarna, Andy Smith, slutade sist och fick nöja sig med en ynka poäng. (TT)

JERKER EDGREN

Mer läsning

Annons