Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas x 2 ska ta Leksand till eliten

/
  • Nytt steg i karriären. Tomas Kempe, senast i Växjö, blir som väntat Leksands nye tränare. Som aktiv var han back och till sin hjälp får han gamle storbacken, i Leksand och NHL, Tomas Jonsson som lämnar Falu IF.

Annons

- Det kändes bra från början när jag fick frågan. Så det var inte mycket att fundera på innan jag tackade ja, förklarade Tomas Kempe.

Men att träna Leksand, är inte det Hockeysveriges tuffaste jobb och ett rent självmordsuppdrag med tanke på alla förväntningar på laget?

- Press det är det överallt. Jag ser jobbet som en utmaning och förmån. Jag känner mig utvald till ett jobb som många vill ha. Det är en ära att få vara tränare i en så anrik förening.

Målsättningen var elitseriespel redan till kommande säsong. Innan den säsong som tog slut i söndags gav Leksands sportchef Mikael Lundström laget två år för att ta en plats i den högsta serien. Så nu finns bara ett år kvar för att infria det målet.

- Målsättningen är helt riktig. Stommen av spelare finns nu i laget och kontinuiteten är viktig i ett lag. Vi har en fin arena och en härlig publik, deklarerade Tomas Kempe.

Den gångna säsongen mötte han Leksand tre gånger med Växjö. En seger och en förlust blev resultatet för Växjös del.

- Leksand blev bättre och bättre under säsongen. I kvalserien hade laget behövt ett tydligare sätt att försvara sig på.

Så mycket mer ville han inte säga om Leksand av årgång 2006/2007.

När det gäller den egna hockeyfilosofin handlar det mycket om teamkänsla, fighting spirit, tydliga grunder i spelet och klara roller för spelarna i laget. Han vill spela en rak hockey med snabba spelvändningar och ha en stark defensiv i grunden.

- Det kanske låter som klyschor men så är det.

I Växjö lyckades han bra med lagets powerplay. Laget var trea i allsvenskan efter Södertälje och Rögle i den ligan. Leksand parkerade på en sjätteplats.

- Givetvis måste man träna power play mycket. Men det handlar om att ha en trygghet i spel fem mot fem. Då får man mycket gratis. Men det gäller också att ha rätt spelare för power play.

Tomas Jonsson fanns inte på plats vid presskonferensen. Han är reseledare på en NHL-resa. Hans uppgift blir att stötta Kempe och han får ett stort ansvar för backspelet och box play.

Fakta: Tomas Kempe

Ålder: 40 år.

Familj: hustrun Lotta och döttrarna Hanna och Lina.

Spelarkarriär: 1983-99 Skövde IK och Mariestads BOIS.

Tränarkarriär: 1999-2005 Skövde IK, 2005/2006 Växjö Lakers.

Fakta: Tomas Jonsson

Ålder: 46 år.

Familj: hustrun Kristina döttrarna Camilla och Sara samt sonen Robert.

Spelarkarriär: fram till 1977 i Falu IF, 1977-1981 Modo, 1981-1989 New York Islanders, 1989 Edmonton Oilers, 1989-1998 Leksands IF.

Tränarkarriär: 1998-2000 Leksands IF, 2004-2005 Brynäs IF, 2000-2004 och 2005-2007 Falu IF.

Mer läsning

Annons